Πέθανε ο Leslie Buck, ο δημιουργός της Ελληνικής χάρτινης κούπας

Πέθανε ο Leslie Buck, ο δημιουργός της Ελληνικής χάρτινης κούπας

44Πέθανε την Δευτέρα στο σπίτι του στο Glen Cove της Νέας Υόρκης, ο Leslie Buck σε ηλικία 87 ετών. Ο Leslie Buck είχε σχεδιάσει την – χαρακτηριστική για την Νέα Υόρκη – χάρτινη κούπα καφέ στα χρώματα της γαλανόλευκης, διακοσμημένη με τον Μέανδρο.
Σε μια εποχή που τα Starbucks δεν είχαν καταλάβει ακόμα κάθε γωνία της Νέας Υόρκης, ο καθημερινός καφές των Νεοϋορκέζων γέμιζε την διάσημη “Anthora Cup” από κάποιο καφέ της πόλης. Η κούπα έκανε την εμφάνισή της σε πολλά τηλεοπτικά σόου και ταινίες της Νέας Υόρκης από το “Law and Order”, μέχρι την ταινία του Al Pacino “Sea of Love” (1989). Η Beverly Eisenoff, μία από τις κόρες του Leslie Buck θυμάται όταν πρωτοείδε στην μεγάλη οθόνη την κούπα και φώναξε «Αυτή είναι η κούπα του μπαμπά μου!».

Γεννημένος στην σημερινή Ουκρανία το 1922, Ο Buck έφτασε στην Αμερική σαν πρόσφυγας της ναζιστικής Γερμανίας του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Γλίτωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Auschwitz και του Buchenwald, και όταν έφτασε στην Αμερική δεν είχε ούτε γονείς, ούτε δουλειά, ούτε χρήματα. Ήταν αυτοδημιούργητος. Όπως λέει η κόρη του «εξαιτίας των όσων υπέφερε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πίστευε ειλικρινά στον σεβασμό της ανθρωπότητας, στο να αγαπάς και να σέβεσαι τον γείτονά σου».

Λάτρευε την ελληνική ιστορία και το σχέδιο και ήθελε να τιμήσει την κληρονομιά των Ελλήνων επιχειρηματιών- ιδιοκτητών καφέ που ήταν κυρίως και οι πελάτες του που έδωσαν ζωή στο προϊόν του.
Το σχέδιό του περιλαμβάνει τρεις χρυσές κούπες με αχνιστό καφέ και την φράση «Χαρά μας να σας εξυπηρετούμε» ( ‘We are happy to serve you’ ) περιστοιχισμένη από δύο ελληνικούς αμφορείς. Η Ανατολικοευρωπαϊκή προφορά του Buck μετέτρεψε τον Αμφορέα ( στα αγγλικά “Amphora”) σε “Anthora,” όπως είναι γνωστή σήμερα η ελληνοπρεπεής κούπα.

Όταν ο Leslie Buck συνταξιοδοτήθηκε το 1992, η εταιρεία τύπωσε 10,000 κούπες γι’αυτόν και την οικογένειά του με μια μικρή αλλαγή. Η κούπα έλεγε «Ήταν χαρά μας που σας εξυπηρετήσαμε» (“It was our pleasure to serve you”), ως ένας αποχαιρετισμός στον άντρα που άφησε το σημάδι του στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

NO COMMENTS

Leave a Reply