Τραμπ-Μέρκελ: «Θετική συνάντηση» αλλά χωρίς χειραψία

Τραμπ-Μέρκελ: «Θετική συνάντηση» αλλά χωρίς χειραψία

H «συνάντηση – αναμέτρηση των δύο πλευρών του Ατλαντικού», όπως χαρακτήρισε ο διεθνής Τύπος τις συνομιλίες Τραμπ – Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, ξεκίνησε «χωρίς χειραψία», κάτι που «αρνήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ η καγκελάριος το αντιμετώπισε με επαγγελματικό χαμόγελο», όπως χαρακτηριστικά έγραψε γερμανός ανταποκριτής. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε πάντως «εποικοδομητικές τις συνομιλίες» κατά τις οποίες υπογράμμισε στην καγκελάριο την «ισχυρή υποστήριξή του» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καλώντας «τους συμμάχους να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί για την άμυνα του ΝΑΤΟ». Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» επαναλαμβάνοντας ότι «πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών».

«Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά. Είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων», υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία συνοδευόταν από επιχειρηματίες της BMW και της Siemens. Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα «να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες» και όπως αναμενόταν, επέμεινε ότι «οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να διεξάγονται με δικαιότερους όρους». Οι κατηγορίες ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας συνιστά «οικονομική αδικία που αφήνει έλλειμμα 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ», αλλά και οι αιτιάσεις της Ουάσιγκτον ότι η Γερμανία «χειραγωγεί τις αγορές συναλλάγματος», χαρακτηρίζονται ως «δοκιμασία ισορροπίας» για την Άνγκελα Μέρκελ. Eνόψει των γερμανικών εκλογών, καλείται μέχρι και από την εφημερίδα Bild, «να προστατέψει 1.6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον αμερικανικό προστατευτισμό».

«Προλογίζοντας» τη συνάντηση από το Βερολίνο, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Ζούπρις δήλωνε το πρωί στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ότι η Γερμανία μπορεί να καταθέσει προσφυγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρόταση για την επιβολή δασμών, ύψους 35% στα αυτοκίνητα που η BMW σχεδιάζει να κατασκευάσει σε νέα βιομηχανική μονάδα στο Μεξικό. Προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε για υψηλότερους φόρους στα εισαγόμενα προϊόντα χωρών που όπως η Γερμανία, έχουν μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου (TTIP) με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013, παρά την προσήλωση του πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

NO COMMENTS

Leave a Reply