Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια για το χρέος

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια για το χρέος

Ισχυρή έκφραση στήριξης στην Ελλάδα χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική της συνέντευξη στην ΕΡΤ. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουν τις τεράστιες προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Σε ό,τι δε αφορά την συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα, δήλωσε αποφασισμένη να προτείνει μια νέα συμφωνία, εφόσον αποτυπωθούν με σαφήνεια και οριστικοποιηθούν οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Είμαι αποφασισμένη να πάω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ πολύ σύντομα και να προτείνω για έγκριση μια συμφωνία επί της αρχής, που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα και θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές», είπε χαρακτηριστικά. Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συμφωνία του Λουξεμβούργου ως «σημαντική στιγμή, γιατί όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, αλλά και τις αλλαγές σε πολιτικές που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν. Όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης ελληνικής πολιτικής».

«Δεύτερον, οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Από την άποψη αυτή πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, πιστεύω όμως ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας, επίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι εκταμιεύουν για την Ελλάδα μια σημαντική δόση, ένα σημαντικό ποσό που θα αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοπιστωτικής κρίσης και τοποθετεί την Ελλάδα σε μια πορεία που οι ανάγκες για χρηματοδότηση της θα είναι περιορισμένες και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προστατέψει την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα και ένα πιθανό οικονομικό σοκ, για αυτό και είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γενικότερα σε θετικές εξελίξεις», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

NO COMMENTS

Leave a Reply