Οι υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής για το Αμερικανικό Κονγκρέσο

Οι υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής για το Αμερικανικό Κονγκρέσο

*Μετάφραση Αννα Μαρία Δεληνάσιου

Σε μια χώρα που μοιάζει με ένα κολάζ διαφορετικών ανθρώπων και εθνικών ταυτοτήτων, οκτώ Ελληνικής καταγωγής προσωπικότητες συναγωνίζονται για μια θέση στο Κονγκρέσο και ζητούν την ψήφο σας. Οι Shelley Berkley, Gus Bilirakis, John Sarbanes, Zack Space, and Niki Tsongas παρακάτω πέντε αποτελούν ήδη μέλη της βουλής των αντιπροσώπων και θέτουν και πάλι υποψηφιότητα. Άλλοι τρείς η Jane Mitakides, ο Jim Trakas (μέλλος της AHEPA) και η Dina Titus είναι οι τρεις καινούριοι που μπαίνουν φρέσκοι στο δύσκολο αγώνα της εκλογής.

Η Rochelle “Shelley” Berkley είναι Δημοκρατικό μέλος του United States House of Representatives από το 1999 εκπροσωπώντας το πρώτο Congressional District της Νεβάντα που περιλαμβάνει την πόλη του Las Vegas και το Las Vegas Strip. Η γιαγιά της ήταν από τη Θεσσαλονίκη και μέλος της Ελληνικής Εβραϊκής κοινότητας εκεί. Η Berkley γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μετά μετακόμισε στη Νεβάντα με την οικογένειά της όταν εκείνη ήταν ακόμα στο Γυμνάσιο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νεβάντα στο Λας Βέγκας και εξετέλεσε καθήκοντα του προέδρου του UNLV Student Body. Μετά αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο. Υπηρέτησε στην πολιτειακή βουλή από το 1982 ως το 1984. Υποστήριξε ενεργά νὀμους υπερ της προστασίας των καταναλωτών και αντιτάχθηκε στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και δημιούργησε το Senior Law Project. Η Berkley εξετέλεσε αντιπρόεδρος του Nevada University System Board of Regents από το 1990 ως το 1998. Εξελέγη στη βουλή των αντιπροσώπων το 1998 και είναι μέλος των Committees on Veterans’ Affairs και Ways and Means. Ως υποψήφιος η Berkley πιστεύει οτι οι πιο σημαντικές της προτεραιότητες είναι η οικονομικά εφικτή κάλυψη υγείας για όλους τους Αμερικάνους, τα δικαιώματα των Βετεράνων και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η Berkley είναι μία από τους υποστηρικτές της δημιουργίας νομοθεσίας για τον τζόγο μέσω ίντερνετ. Στις 10 Οκτωβρίου του 2002 η Berkley ήταν ανάμεσα στους 81 Δημοκρατικούς της βουλής που ψήφισαν υπέρ της εισβολής στο Ιράκ.

Ο Gus Bilirakis γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1963 στο Gainesville, Florida. Ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους της βουλής των αντιπροσώπων, αντιπροσωπεύοντας το ένατο congressional district της Florida. Ο Bilirakis εξελέγη πρώτη φορά αντικαθιστόντας τον πατέρα του, Mike Bilirakis, ο οποίος δεν επέλεξε να βάλει υποψηφιότητα μετά από 23 χρόνια στο Κονγκρέσο. Πριν εκλεγή στη βουλή των αντιπροσώπων, ο Gus Bilirakis ήταν μέλος της πολιτειακής βουλής της Φλόριντα από το 1998. Μεγάλωσε στοTarpon Springs της ίδιας πολιτείας ως Έλληνας δεύτερης γενιάς και γιος Ελλήνων μεταναστών. Ο παππούς του διατηρούσε φούρνο σε αυτή την πόλη. Σε μικρή ηλικία ο Bilirakis άρχισε να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση. Πήγε στο δημόσιο σχολείο του Tampa Bay και συνέχισε να δουλεύει στο φούρνο του παππού του. Τελείωσε το Tarpon Springs High School and St. Petersburg Junior College. Μετά αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Florida με πτυχίο στην πολιτική επιστήμη. Τελείωσε τη νομική στο πανεπιστήμιο του Stetson το 1989. Επίσης πάντοτε έπαιζε ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες του πατέρα του τα τελευταία 23 χρόνια. Είναι co-chair του Hellenic Caucus.

O John Peter Spyros Sarbanes εκπροσωπεί την τρίτη περιφέρια του Maryland. Η περιφέρια περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Αννἀπολη και κεντρικά μέρη της πόλης της Βαλτιμόρης καθὠς και ενοτήτων των Howard and Baltimore counties. Ο Sarbanes γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη στις 22 Μαΐου του 1961 και είναι ο μεγαλύτερος γιός του πρώην γερουσιαστή Paul Sarbanes. Αποφοίτησε με B.A. cum laude από το Woodrow Wilson School of Public and International Affairs στο Princeton University το 1984 και με J.D. από το Harvard Law School in 1988. Ο Sarbanes μένει στο Towson, Maryland με τα τρία παιδιά του και τη γυναίκα του Dina, την οποία παντρεύτηκε το 1988. Η Dina Sarbanes είναι δικαστικός (Assistant County Attorney) στο Baltimore County Attorney’s office. Ο Sarbanes αναζήτησε τη μια θέση του Δημοκρατικού κόμματος του τρίτου congressional district του Μέρυλαντ αφότου ο υποψήφιος Ben Cardin επέλεξε να μη θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή ώστε να προσπαθήσει να κερδίσει τη θέση του πατέρα του John, Paul Sarbanes. Στις προηγούμενες εκλογές εξελέγη κερδίζοντας το 64 τις εκατό των ψήφων. Παρ᾽ όλα αυτά δυσκολεύτηκε στις προκριματικές μέχρι να πάρει το χρήσμα.

Ο Zack Space του Dover, Ohio, είναι ένας Αμερικάνος πολιτικός του Δημοκρατικού Κινήματος και ενεργό μέλος της βουλής των αντιπροσώπων στο 18ο congressional district του Ohio. Ο Space κέρδισε μια θέση στις εκλογές που έγιναν στις 7 Νοεμβρίου του 2006 κερδίζοντας τη θέση και νικόντας τον γερουσιαστή Joy Padgett. Τη θέση του Space προηγουμένως κρατούσε ο Ρεπουμπλικανός Bob Ney, ο οποίος αποδέχτηκε την ενοχή του για συνομωσία και συκοφαντία και παραδέτηκε οτι έκανε ψευδείς δηλώσεις όσον αφορά το σκάνδαλο Abramoff. Ο ρεπουμπλικανός Fred Dailey έχει θέσει υποψηφιότητα για εκλογή για την ίδια θέση για την οποία αγωνίζεται και ο Space στις εκλογές του 2008. Γεννημένος στο Dover, Ohio, το 1961, ο Space είναι ο γιός του Socrates Space και της Sandra Gallion. Ο παππούς και η γιαγιά του μετανάστευσαν στην Αμερική από την Ελλάδα τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Ο παππούς Zacharias Space, από τον οποίο πήρε το όνομα του, κέρδισε την Αμερικάνικη υπηκοότητα αφού κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Ο Space σπούδασε στο Kenyon College στο Knox County. Ενώ σπούδαζε πολιτική επιστήμη του αποδόθηκε βραβείο σε All-American honors στο Αμερικάνικο ποδόσφαιρο και πήρε τον τίτλο του Αθλητή της χρονιάς του 1982 Kenyon. Μετά την αποφοίτηση του από το Kenyon, ο Space ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική του Ohio State University College of Law και αποφοίτησε με πτυχίο Juris Doctor το 1986. Είναι παντρεμένος με τη Mary Wade, την πρώτη γυναίκα δικαστή στην ιστορία του Tuscarawas County.

Η Niki Tsongas είναι η Αμερικανίδα υποψήφια για το 5ο  congressional district της Μασαχουσέτης και η χήρα του Ελληνο-Αμερικάνου U.S. Senator Paul Tsongas. Έχει τρεις κόρες και αυτοαποκαλείται “Greek by Osmosis”. Είναι η πρώτη γυναίκα από τη Μασαχουσέτη που εξελέγη στο Κονγκρέσο εδώ κε 25 χρόνια και η πρώτη Δημοκρατική γυναίκα που εξελέγη στο Κονγκρέσο από αυτή την πολιτεία εδώ και 35 χρόνια. Αφού αποφοίτησε από το Smith College το 1968, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως κοινωνική λειτουργός για το Department of Welfare. Η Niki έχει πτυχίο Νομικής από το Boston University και δημιούργησε το πρώτο δικηγορικό γραφείο αποτελούμενο μόνο από γυναίκες δικιγόρους. Στις τελευταίες εκλογές κέρδισε τους 4 αντιπάλους της με την πλειοψηφία των ψήφων, 36%.
Ο μεγάλος της αντίπαλος στις εκλογές της 16ης Οκτωβρίου του 2007 ήταν ο ρεπουμπλικανός Jim Ogonowski. Επιπρόσθετα υπήρχαν δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι καθώς και ένας από το Constitution Party. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της δέχτηκε την υποστήριξη από τρεις σημαντικές εφημερίδες στην περιοχή: The Boston Globe, The Boston Herald, and The Lowell Sun.

Οι τρεις νεοαφιχθέντεςι:

Η Jane Mitakides είναι Δημοκρατική υποψήφια για το τρίτο Congressional District του Ohio. Στις 4 Μαρτίου, 2008 πήρε το χρίσμα και θα αντιταχθεί στον Mike Turner (R-Ohio). Η Mitakides είναι παντρεμένη με τον John Mitakides με τον οποίο έχει δύο παιδιά. Είναι μεγάλη υποστηρίκτης Ελληνικών θεμάτων όπως το ζήτημα με το όνομα της FYROM, το Κυπριακό και είναι ενεργό μέλος του Αμερικάνικου Ελληνικού Ιστιτούτου.

 

 

 

Ο Jim Trakas ήταν μέλος της πολιτειακής βουλής του Ohio, και τώρα κατεβαίνει ως Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στο δέκατο congressional district του Ohio. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1987 στο Ohio State University με πτυχίο Κοινωνικών Επιστημών.  Το 1996 ο Trakas εξελέγη Chairman του Republican Party του Cuyahoga County όπου παρέμεινε ως το 2005. Το 1998 εξελέγη στην πολιτειακή βουλή για να αντιπροσωπεύσει το 15th district όπου έμεινε ως το 2007. Είναι μέλος του AHEPA και του Αμερικάνικου Ελληνικού Ιστιτούτου.

 

 

Η Costandina “Dina” Titus είναι Δημοκρατικό μέλος της γερουσίας της Nevada, και εκπροσωπεί το Clark County District 7 από το 1988. Ήταν διευθύντρια μειονοτήτων ως το 1988. Είναι καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νεβάντα. Έχει διδάξει American and Nevada government στο University of Nevada, Las Vegas, για 30 χρόνια. Πριν την εκστρατεία της, θεωρείτω πιθανή ανταγωνιστρια του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη  Jim Gibbons το 2010. Την πρώτη Μαἵου του 2008, η Dina Titus ανακοίνωσε οτι θα μονομαχήσει με τον Jon Porter για το τρίτο Congressional Seat στη Nevada. Η ανακοίνωση έγινε στο Henderson Events Plaza Amphitheater, ακριβώς κάτω από το Henderson Veterans Memorial, όπου θύμισε στους υποστηρικτές της ότι ήταν η πέμπτη επἐτειος της ανακοίνωσης του Μπούς ότι ο ῾σκοπός εξετελέστη῾στο Ιράκ. Ο Έλληνας παππούς της διατηρούσε εστιατόριο στο Tifton της Georgia όπου γεννήθηκε.

Με πληροφορίες από: The Hellenic journal, Wikipedia, United States House of Representatives.