Προς διευθέτηση οδεύει η αγώγη για παρενόχληση ανηλίκου κατά του ιερέα Νικόλαου...

Προς διευθέτηση οδεύει η αγώγη για παρενόχληση ανηλίκου κατά του ιερέα Νικόλαου Κατίνα.

Η αγωγή που εμπλέκει τον πρώην ιερέα του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στο βόρειο Ντάλας , για την παρενόχληση ανηλίκου , τήνει προς διευθέτηση. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στην Αμερική επιβεβαίωσε την διευθέτηση της συμφωνίας η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα μέχρι να εγκριθεί από την κομητεία του Ντάλας και συγκεκριμένα από την δικαστή Κάρεν Τζόνσον.

Πηγές αναφέρεουν ότι η ορθόδοξη αρχιεπισκοπή υπολογίζει το κόστος της συμφωνίας να ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια , αλλά δεν έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση ακόμα σχετικά με το ποσό της συμφωνίας.
Ο πρώην Έλληνας ορθόδοξος ιερέας “συμμετείχε σε ανομήματα κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του” στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο βόρειο Ντάλας. Συνταξιοδοτήθηκε το 2006 σε ηλικία 74 ετών , ενώ στην συνέχεια τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής και τέλος αποσχηματίστηκε με αποτελέσμα η ταφή του να μην πραγματοποιηθεί όπως αρμόζει σε έναν ιερέα.
Η αγωγή κατατέθηκε στις αρχές του περασμένου χρόνου από την Κα Μέριτ. Αρχικά ξεκίνησε με 2 μηνυτές και επεκτάθηκε σε 5.  Η αγωγή καταγγέλει ότι ο ιερέας κακοποίησε τα θύματα του στις αρχές της δεκαετίας του 80 και μάλιστα κάποιες από τις πράξεις του πραγματοποιήθηκαν μέσα στον χώρο της εκκλησίας. Παρόλα αυτά στο Ντάλλας υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μιλούν για έναν πολύ καλό ιερέα τελείως διαφορετικό από αυτόν που περιγράφει η δικογραφία.
Ο Νικόλαος Κατίνας δεν παρουσιάστηκε στην πρώτη προκαταρκτική ακρόαση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές σήμερα ζει στην Ελλάδα με την οικογένεια του.

UPDATE 31/10/2008

Το δελτίο τύπου που λάβαμε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει ως εξής:

Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟ ΝΤΑΛΛΑΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία συμβιβασμού με τους πέντε ενάγοντες από την πολιτεία του Τέξας οι οποίοι είχαν μηνύσει την Αρχιεπισκοπή και την Εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Ντάλλας στο Τέξας.  Οι διεκδικήσεις των εναγόντων αφορούσαν σε πράξεις επιλήψιμης σεξουαλικής συμπεριφοράς οι οποίες κατά το κατηγορητήριο διεπράχθησαν κατά την δεκαετία του 1980 από τον Νικόλαο Κατίνα, πρώην ιερέα της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος. Η ανωτέρω συμφωνία συμβιβασμού επί της διαδικασίας ενεκρίθη από την Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της  Ι. Αρχιεπισκοπής και πραγματοποιήθηκε για να  αποφευχθεί η παρατεταμένη προσφυγή στο δικαστήριο και για να προωθηθεί η ίαση εκείνων που επηρεάστηκαν από την τραγωδία αυτή.

Οι ενάγοντες, η Ι. Αρχιεπισκοπή και η  Εκκλησία της Αγίας Τριάδος συμφώνησαν ώστε το ποσόν του συμβιβασμού να παραμείνει εμπιστευτικό, πράγμα το οποίο αποτελεί συνηθισμένη τακτική υποθέσεων αυτού του είδους.  Οι όροι του συμβιβασμού δεν απαλλάσσουν της νομικής ευθύνης τον κ. Κατίνα, από νομική ευθύνη, ο οποίος έχει ήδη καθαιρεθεί.

Η Ι. Αρχιεπισκοπή και η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος δεν είχαν ουδεμία γνώση των επιλήψιμων πράξεων του κ. Κατίνα προ της σχετικής καταγγελίας που έγινε προς την Πρωτοσυγκελία της  Αρχιεπισκοπής κατά το τέλος του 2005,  καταγγελίας η οποία βασίζονταν σε ισχυρισμό περί ηθικώς επιλήψιμων πράξεων του Κατίνα κατά την δεκαετία του 1970. Ο χειρισμός της υποθέσεως έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Αρχιεπισκοπικού Κανονισμού για επιλήψιμη συμπεριφορά κληρικών. Ο Κατίνας ετέθη σε αργία εξ όλων των ιερατικών καθηκόντων κατόπιν έγκαιρης έρευνας των κατηγοριών, η οποία βρήκε λόγους που υπεδείκνυαν ότι πολύ σοβαρές πράξεις επιλήψιμης συμπεριφοράς είχαν λάβει χώρα.  Κατόπιν συστάσεως της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη σε καθαίρεση του κ. Κατίνα.

Η  Ι.  Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει ότι οι πράξεις του Κατίνα συνιστούν  ένα σοβαρότατο και τραγικότατο είδος επιλήψιμης ηθικής συμπεριφοράς  που είναι η κακοποίηση παιδιών, και εκφράζει την βαθειά λύπη της για οποιαδήποτε βλάβη μπορεί να έχει προκληθεί στα άτομα που επηρεάστηκαν από τις πράξεις του Κατίνα.  Εξακολουθούμε να προσευχόμεθα για την θεραπεία και ίαση των πέντε εναγόντων και όλων εκείνων που ενεπλάκησαν στην οδυνηρή αυτή υπόθεση.

NO COMMENTS

Leave a Reply