Μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας – Η.Π.Α. ο Αμερικανός Πρέσβης

Μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας – Η.Π.Α. ο Αμερικανός Πρέσβης

O Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Daniel Speckhard, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Woodrow Wilson, μια γνωστή δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον.

O Πρέσβης Daniel Speckhard, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των σχέσεων της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σταμάτησε για λίγο σε μια εξέλιξη που άλλαξε τα πάντα, τις τελευταίες Αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Είπε ότι ο κόσμος άλλαξε στις 4 του Νοέμβρη 2008 και πως οι Έλληνες που είχαν χάσει την πίστη τους στην Αμερική, γιατί την έκριναν με γνώμονα μερικές πολιτικές της εκείνης της εποχής αντί με βάση τις ηθικές αρχές της, ξαναθυμήθηκαν τι μας ένωνε σε προγενέστερους καιρούς. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως με την εγκαθίδρυση τώρα νέου προέδρου στον Λευκό Οίκο παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά την πορεία των σχέσεών μας με την Ελλάδα προς όφελος και των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε κατόπιν ποια είναι η σπουδαιότητα της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Παρά τις αλλαγές που επήλθαν στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα παραμένει γεοστρατηγικά σημαντική χώρα στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Μουσουλμανικού κόσμου. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά στον σημερινό αλληλένδετο κόσμο. Για μια Τουρκία αγκυροβολημένη στην οικογένεια των δημοκρατικών κρατών, ο ρόλος της Ελλάδας υπέρ της Ευρωπαϊκής προσέγγισης της Άγκυρας και υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μαζί της, είναι κρίσιμος. Η Ελλάδα είναι επίσης κλειδί της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα είναι σημαντική. Να μερικοί ακόμα από αυτούς που παρέθεσε ο κ. Speckhard. «Αν η διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη για την ειρήνη και την ευημερία της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι ζωτική άγκυρα για την περιοχή και συνεργάτης για την περιφερειακή ανάπτυξη. Καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ ας σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα ήταν πάντα και παραμένει σημαντικός σύμμαχος σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, παρέχοντας υποστήριξη μέσω της Σούδας, συμβάλλοντας στρατιωτικά στο Κόσσοβο, την Βοσνία, το Αφγανιστάν, και τον Λίβανο και συνεργαζόμενη για την εξάρθρωση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας. Η σχέση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες μας. Τούτο αναγνωρίζεται από την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία δίνει, όπως έχει τονίζει ο Πρόεδρος, έμφαση στην ανανέωση παλαιών συμμαχιών και την δημιουργία νέων συνεργασιών».

Την εκδήλωση στο Κέντρο Wilson διοργάνωσε ο John Sitilides, που διευθύνει το Πρόγραμμα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του ίδιου ιδρύματος. Κατά την παραμονή του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Πρέσβης Daniel Speckhard πήρε επίσης μέρος και στις εκδηλώσεις που έγιναν στον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την Πρεσβεία της Ελλάδας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

(πηγή: VOAnews.com)

NO COMMENTS

Leave a Reply