Ελληνική μουσική στο “Village”

Ελληνική μουσική στο “Village”

Σ’ ένα καλοφτιαγμένο μουσικό στέκι στο Ιστ Βίλατζ του Μανχάταν, που φέρει το όνομα «Drom», ζωντανεύουν αξιόλογα δείγματα σπουδαίων δημιουργών μας. Με σεβασμό και γνώση, μεταφέρονται μαγευτικοί ήχοι που αγγίζουν ποικιλομορφία συναισθημάτων και θεατών, συνταιριάζοντας διάφορα είδη και διαφορετικές εποχές του ελληνικού τραγουδιού. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Περικλή Κανάρη, η παρουσίαση στο σχήμα «Σύνολον» και ο χώρος στον τουρκικής καταγωγής Σερντάρ Ιλχάν. Πρόκειται για μια από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη, σ’ ένα μουσικό νοσταλγικό ταξίδι που γοητεύει και ανασύρει αναμνήσεις.

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι οι παραστάσεις μας παρακολουθούνται από πάρα πολλά άτομα που δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Δεν καταλαβαίνουν τον στίχο, αλλά ενθουσιάζομαι με τη μουσική και έρχονται δεύτερη και τρίτη φορά.

Οι συντελεστές

Ο Περικλής Κανάρης γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη μουσική από τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε με υποτροφία στη φημισμένη σχολή Berklee από όπου και αποφοίτησε με άριστα και με 2 βραβεία σύνθεσης με ειδικότητα στη μουσική κινηματογράφου. Είναι επίσης κάτοχος 2 πτυχίων με αντικείμενο τα Μέσα Επικοινωνίας από τα Πανεπιστήμια του Kent και της Βοστώνης, όπου και συνέγραψε εκτεταμένα πάνω στην επικοινωνιακή φύση της Μουσικής, καθοδηγούμενος από τον κορυφαίο Βρετανό φιλόσοφο Roger Scruton. Το 1999 ίδρυσε στη Βοστώνη το Σύνολο Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής (Contemporary Greek Music Ensemble), παρουσιάζοντας με επιτυχία έντεχνο και λαϊκό ελληνικό τραγούδι. Το 2002 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως συνθέτης γράφοντας μουσική για κινηματογράφο και κινούμενα σχέδια, ενώ παράλληλα συνέχισε μαθήματα συμφωνικής ενορχήστρωσης στη μουσική σχολή Juilliard. Το 2004 επιλέχθηκε από την ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή για να καταθέσει μουσική πρόταση για την επικοινωνιακή εκστρατεία της. Το 2006 έγραψε το τραγούδι τίτλων της κορυφαίας μουσικής σειράς της ελληνικής τηλεόρασης, «Στην Υγειά Μας”.

Το 2007 το Metropolitan Museum of Art και η Museum Music του ανέθεσε την παραγωγή της πρώτης συλλογής Ελληνικής μουσικής που εξέδωσε ποτέ, με αφορμή τα εγκαίνια των αιθουσών Ελληνορωμαϊκής τέχνης που θεωρούνται το σημαντικότερο εγχείρημα του Μουσείου τα τελευταία 30 χρόνια. Την ίδια χρονιά, παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Carnegie Hall το έργο του για σόλο πιάνο “Επιχείρηση Αθωότητα” που ερμήνευσε ο καταξιωμένος ‘Έλληνας σολίστας Πάνος Καράν. Το 2008 επανήλθε στην παρουσίαση ζωντανού ελληνικού τραγουδιού ιδρύοντας το “Σύνολον”, του οποίου είναι ο διευθυντής και ο βασικός ερμηνευτής του.

Τα άλλα μέλη του σχήματος είναι αξιόλογοι μουσικοί, έχοντας στο ενεργητικό τους σημαντικές σπουδές και συμμετοχές σε μεγάλες μουσικές παραγωγές. Ο Πέτρος Κλαμπάνης παίζει κοντραμπάσο, η Megan Gould είναι υπέροχη στο βιολί με εμφανίσεις και σε άλλα σχήματα μεσογειακής μουσικής, ο Κώστας Τσουκαλάς στις κιθάρες και ο Δημήτρης Νταής στα ντραμς.

Για να μάθετε περισσότερα επισκεφτείτε το www.dromnyc.com

(με πληροφορίες από ΑΝΑ-ΜΠΑ)

NO COMMENTS

Leave a Reply