«Γυναικο κρατεία» στην καρδιά της Ν. Υόρκης!

«Γυναικο κρατεία» στην καρδιά της Ν. Υόρκης!

Η Πανθρακική Ένωση Αμερικής «Ορφέας» καλεί τα μέλη της αλλά και όλους τους φίλους και φίλες της Ένωσης να παραστούν στην εκδήλωση Gynekokratia “Ημέρα της Γυναίκας” που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στο Σταθάκειο Κέντρο τής Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, 22-51 29th Street, Astoria, N.Y. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της Πανθρακικής Ένωσης Αμερικής «Ορφέας» κ. Νικόλαος Τανέρις, πρόκειται για μία εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί «το πανάρχαιο τούτο έθιμο στην Διασπορά, σαν συνέχεια τής ελληνικής παράδοσης από την ιδιαίτερη πατρίδα μας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανθρακικής Ένωσης Αμερικής «Ορφέας» κατά την εκδήλωση θα υπάρχει κουζίνα που θα προσφέρει φαγητά και μεζέδες της Θράκης, μουσική ενώ θα διεξαχθεί και μια συναρπαστική λοταρία. Αν επιθυμείτε να εργασθείτε εθελοντικά, μη διστάσετε να με καλέσετε τηλεφωνικά στο (917) 699-9935 ή με e-mail: Panthracian@yahoo.com
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει για τις γυναίκες στις 17.00 ενώ για τους άνδρες στις 19.00.
Η είσοδος θα είναι $ 35 ενώ για φοιτητές και νέους ηλικίας από 12 έως 18 η είσοδος θα είναι $15.00.
Την σχετική ανακοίνωση της Πανθρακικής Ένωσης Αμερικής «Ορφέας» αλλά και άλλες πληροφορίες σχετικά, μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση: http://panthracian.blogspot.com/
Λίγα λόγια για την Γυναικοκρατεία:
Γνωστό είναι σε όλη την Ελλάδα το έθιμο της γυναικοκρατίας που αναβιώνει στα χωριά της Μονοκκλησιάς και της Άνω Καμήλας του δήμου Καπετάν Μητρουσίου. Πλήθος επισκεπτών, έλληνες και ξένοι, καταφθάνουν κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις νέες «Αμαζόνες», που έστω και για μία ημέρα παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία από τους άνδρες του χωριού. Το έθιμο έφεραν οι Θράκες πρόσφυγες. Ονομάζεται και γιορτή της «Μπάμπως» ή«Μπάμπω γκιονού», καθώς και «βρεξούδια», γιατί εκείνη τη μέρα καταβρέχουν όσους άνδρες θα τολμήσουν να βγούνε από το σπίτι. Κατά την εξέλιξη του δρώμενου, όλες οι γυναίκες του χωριού, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, κατευθύνονται στο «κονάκι» της Μπάμπως, της γεροντότερης γυναίκας, για να την τιμήσουν. Θεωρούν πως στο πρόσωπο της Μπάμπως βρίσκει την καλύτερη και διαρκέστερη έκφραση η έννοια της μητρότητας.
Τα παλιά χρόνια η γεροντότερη γυναίκα, ήταν αυτή που εκτελούσε και χρέη μαμής βοηθώντας να έρθουν στον κόσμο ανθρώπινες ζωές. Μετά την τιμητική τελετουργία προς το πρόσωπό της, ξεκινά ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι, με τη συνοδεία τοπικών παραδοσιακών μουσικών σχημάτων αλλά και πολλών εκλεκτών εδεσμάτων της παραδοσιακής θρακιώτικης κουζίνας. To έθιμο αναβιώνει και στα χωριά Λιβαδιά του δήμου Κερκίνης και Νέα Πέτρα του Δήμου Ν. Ζίχνης.

1 COMMENT

  1. Ευχαριστώ για το καλό αρθρό Μόλις δίδαξα ένα μάθημα σε αυτό το θέμα. Μετά τα παιδιά έφτιάξαν τις κολιές από ποπκόρν και καραμέλες όπως το κάνουν σε μερικά χωριά και χόρεψαν “Μπάμπω Χαβασί” από τη Σκοτούσσα.

Leave a Reply