Έκλεισε το θρυλικό Mediterranean: Tο τελευταίο ελληνικό παντοπωλείο στη Τζαμέικα

Έκλεισε το θρυλικό Mediterranean: Tο τελευταίο ελληνικό παντοπωλείο στη Τζαμέικα

JamaicaΑλλαξε ιδιοκτησία το τελευταίο ελληνικό κατάστημα της Τζαμέικας, το ελληνικό παντοπωλείο “Mediterranean”, που για περισσότερα από 45 χρόνια βρισκόταν στο Πάρσονς Μπούλεβαρντ, σχεδόν απέναντι από το κοινοτικό κέντρο του Αγίου Δημητρίου.
Το άκουσμα της είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Τζαμέικα Χιλς, μιά γειτονιά της Τζαμέικα που μέχρι στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κυριαρχούσαν οι Ελληνες.
Τότε η περιοχή είχε τρία ελληνικά παντοπωλεία, ένα κατάστημα βιντεοκασετών, γραφείο ταξιδίων, ένα ανθοπωλείο, εστιατόριο Έλληνες κτηματομεσίτες και ασφαλιστές κι ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, τον Ολυμπιακό Τζαμέικας. Υπήρχε ακόμη και ελληνικό γραφείο τελετών, που πλέον πέρασε σε ξένα χέρια.
Κι έπειτα άλλες εθνικότητες (Ινδία, Πακιστάν, Ισπανόφωνοι) άρχισαν να αγοράζουν τις περιουσίες που πουλούσαν οι Έλληνες, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν στη γειτονιά 100-150 σπίτια, με ένοικους στην πλειοψηφία ηλικιωμένους.
Βλέπουμε και στη Τζαμέικα να επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο που παίχτηκε πριν 40 χρόνια στο Ουάσιγκτον Χάιτς κι αργότερα στη Τζαμέικα – για την περιοχή Νέας Υόρκης. Το ευτύχημα για την Τζαμέικα είναι η ύπαρξη μιάς δυνατής κοινότητας, η οποία ακόμη αντιστέκεται, με συμβούλιο που βλέπει μπροστά και ιερέα που ενώνει και εμπνέει τον κόσμο.
Σήμερα το μόνο ελληνικό που παραμένει είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το σχολείο της (μετά το 2000 οκτατάξιο), ενώ χάρη στο κέντρο των ηλικιωμένων (με 200 μέλη) που ίδρυσε η κοινότητα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, οι ηλικιωμένοι έχουν ένα στέκι που τους κρατά στην περιοχή, προσφέροντάς παρέα, ψυχαγωγία. Καθημερινά συγκεντρώνονται περί τα 100 άτομα που τρώνε με πολύ λίγα χρήματα γεύμα. Κατά καιρούς κάνουν οργανωμένες εκδρομές και παρακολουθούν παραστάσεις.
Πιστεύοντας ότι το κλείσιμο της τελευταίας ελληνικής επιχείρησης σε μια γειτονιά όπου κάποτε ανθούσε ο Ελληνισμός είναι σοβαρό θέμα, το οποίο ξεπερνά τις διαστάσεις του ιδιωτικού δικαίου, αλλά έχει μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις και επιπτώσεις στη διατήρηση του Ελληνισμού στην περιοχή αυτή, αλλά και άλλες περιοχές, πέραν της ανθρώπινης πτυχής, συζητήσαμε με άτομα της γειθτονιάς και πήραμε και την άποψη του έγκριτου καθηγητή του Κουίνς Κόλετζ, Νίκου Αλεξίου.
ΤΟ MEDITERRANEAN
Ο Γεώργιος Καλοζίνης αγόρασε το Mediterranean το Νοέμβριο του 1986, από το Χρήστο Τριπολιτσιώτη, ο οποίος το είχε αγοράσει προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70. από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, τον Χάρη Καλούδη. Το κατάστημα είχε ανοίξει αρκετά χρόνια νωρίτερα – περίπου απέναντι από το χώρο που βρίσκεται σήμερα – στη δεκαετία του ’60.
«Είμαι πλέον 67 χρονών. Πόσα χρόνια θα μπορώ ακόμη να δουλεύω με τους ίδιους ρυθμούς; Φεύγω καθημερινά στις 5 το πρωί από το σπίτι μου και επιστρέφω στις 9 το βράδυ. Κι αυτό γίνεται επτά ημέρες την εβδομάδα. Φτάνει πια. Θα πρέπει, όπως λένε κι οι Αμερικάνοι, να ηρεμείς όταν είσαι στην κορυφή του λόφου», μας είπε συγκινημένος ο κ. Καλοζίνης..
Υπάρχουν ωστόσο κι οι οικονομικοί λόγοι. Οι δουλειές δεν πηγαίνουν τα τελευταία χρόνια το ίδιο καλά, όπως παλαιότερα. Κι ο λόγος είναι η μεγάλη δημογραφική αλλαγή που συντελέστηκε στην Τζαμέικα (Jamaica Hills), όπου κάποτε στην πλειοψηφούσαν οι Έλληνες.
Αρκετοί ομογενείς, μόλις έγινε γνωστό το νέο, άρχισαν να ρωτούν γιατί πωλήθηκε το κατάστημα σε η Έλληνα.
(Πηγή: greek news)

NO COMMENTS

Leave a Reply