Ο Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας

Ο Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας

Honoring Greek Independence Day  The White House
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την Ελληνική ημέρα ανεξαρτησίας την Τρίτη 9 Μαρτίου 2010. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν και η υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ήταν παρόντες για τον εορτασμό στον οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου. Από το βήμα της ανατολικής πτέρυγας του Λευκού Οίκου ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε στην οικονομική μάχη που δίνουν οι Έλληνες και προσκάλεσε την οικογένεια Ομπάμα στην Ελλάδα. Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυοπουργός είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα.

Ο λόγος για τον οποίον ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε 2 εβδομάδες νωρίτερα αντί της 25ης Μαρτίου οφείλεται στο βαρύ πρόγραμμα του προέδρου των Η.Π.Α. ο οποίος θα απουσιάζει την ημέρα της 25ης.
” Η Ελληνική ημέρα ανεξαρτησίας βρίσκεται 2 εβδομάδες μακριά, αλλά θα απουσιάζω στην Ασία. Εκτιμώ την προσέλευσή σας κατά 2 εβδομάδες νωρίτερα. Ούτως ή άλλως οι Έλληνες δεν χρειάστηκαν ποτέ δικαιολογία για εορτασμούς” είπε αστειευόμενος ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολους καιρούς αλλά δεν αναφέρθηκε εκτενέστερα στο θέμα λόγω του εορτασμού.
“Όπως ο πατέρας του καθώς και ο παππούς του πριν από εκείνον , ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατέχει ηγετικό χαρακτήρα σε δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα.
Όπως του ανέφερα και στο οβάλ γραφείο νωρίτερα, η Ελλάδα θα έχει τις Η.Π.Α. ως φίλο και συνεργάτη σε εύκολες αλλά και δύσκολες στιγμές”

Ο πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποίησε την λέξη φιλότιμο καθ᾽όλη την διάρκεια της ομιλίας του και αναφέρθηκε στην παιδική του ηλικία όπου ανάμεσα στα βιβλία που διάβαζε συμπεριλαμβάνονταν και η αρχαία Ελληνική Μυθολογία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και μέλη του Κογκρέσου ήταν παρόντες.
Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στον φίλο και συναθλητή του στην καλαθοσφαίριση, Αλέξη Γιαννούλια σχολιάζοντας ” Έχουμε ανάμεσα μας και ένα πιθανόν μελλοντικό μέλος του Κογκρέσου” αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Γιαννούλια για την Αμερικανική Γερουσία.

Δείτε τις ομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου:

NO COMMENTS

Leave a Reply