Καλοκαίρι

Καλοκαίρι

104_16_8149_thumbΌταν οι Έλληνες της Αμερικής νοσταλγούν διακοπές της Ελλάδας νοσταλγούν πολλά παραπάνω από ένα φραπέ και μια κοσμική παραλία της Μυκόνου. Διακοπές στις Ανατολικές Ακτές της Αμερικής σημαίνει μια εβδομάδα στις Βερμούδες. Μασαζ για 50 λεπτά, φαγητό ως τις 9 μιση και το μπαρ κλείνει στις 10. Υπάρχουν πετσέτες στην παραλία του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου και υπάλληλοι που τις διανέμουν. Η παραλία όμως κλείνει στις 6. Ο κρύος καφές, αν υπάρχει, δεν έχει σταλιά καφέ μέσα, και το μόνο που γεύεσαι πίνοντας τον είναι συντηρητικά. Ο μπάρμαν μισεί το ότι είναι εκεί αλλά σου μιλάει με την πιο σκληρά υποτακτική ευγένια. Κοιτάζοντας στα μάτια του σου λείπει τραγικά ο Έλληνας γιος του ιδιωκτήτη της ταβέρνας που βαριέται να σου πει κάτι παραπάνω απο καλημέρα, αργεί να σου κάνει φραπέ γιατι απολογείται στην κοπέλα του για τα χτεσινοβραδινά, αλλά όταν στον φέρει, είναι φραπές.

Ο,τι κι αν κάνει κανείς στη μια βδομάδα των διακοπών στην Καραιβική τον κυνηγά η μιζέρια των κανόνων και της ακαμψίας μιας νοοτροπίας που φοβάται να περάσει καλά και έχει την ανάγκη να βάζει ταμπέλες σε όλα. Όμως όλα αυτά είναι το λιγότερο. Ψάχνοντας την Ελλάδα σε ξένες παραλίες βρίσκεις το νόημα των Ελληνικών διακοπών: Μια κοινή γλώσσα άμεσης μετάφρασης της πραγματικότητας σε ιδεολογία, του προβλήματος σε αστείο, του φόβου σε μια βροχή που μοιράζεσαι και ξεχνάς, του ήλιου σε μια ανεξήγητα χαμογελαστή διάθεση.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι παραπάνω από εποχή. Οποιαδήποτε ηλιόλουστη μέρα του χρόνου κουβαλάει μέσα της καλοκαίρι και προκαλεί μια διάθεση για φραπέ, συζήτηση, βόλτα, θἀλασσα, χαλαρή όμως έντονη αλληλεπίδραση με τη ζωή. Δε σταματάει η πραγματικότητα. Το κάθε άλλο. Τα προβλήματα συνεχίζουν να ζητούν λύση, αλλά η ανάλυση τους τα κάνει να φαίνονται πιο αστεία. Η δουλειά παραμένει πολλή αλλά η ανεβασμένη διάθεση αντιστοιχεί σε απίστευτα επίπεδα αποδοτικότητας. Τα παράπονα γίνονται παραπάνω αστείες καρικατούρες που λίγα σημαίνουν και η βαρύτητα χάνεται από τη δυσκολία.

NO COMMENTS

Leave a Reply