Ομογενής 107 χρονών η μακροβιότερη γυναίκα του Μαϊάμι

Ομογενής 107 χρονών η μακροβιότερη γυναίκα του Μαϊάμι

DimakisΗ ομογενής Μαίρη Δημάκη από το Μαϊάμι συμπλήρωσε πριν είκοσι μέρες και συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου την 107η επέτειο των γενεθλίων της και χρειάστηκε λίγη περισσότερη δύναμη για να σβήσει τα 107 κεράκια στην τούρτα. Γεννήθηκε το έτος 1903, τότε που οι αδελφοί Ράιτ πέταξαν το πρώτο αεροπλάνο κι ο Henry Ford κύλησε το μοντέλο Α αυτοκινήτου στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η κ. Δημάκη, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει μία θαυμαστή μνήμη και κοφτερό μυαλό, είπε πως «αμέσως μετά τη γέννησή μου οι γονείς μου με πήγαν στον Ιορδάνη ποταμό στο σημείο που είχε βαπτιστεί ο Χριστός».
Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1920 σε εφηβική ηλικία από την πόλη Προύσα της Μικράς Ασίας, ενώ το 1921 πριν από 90 χρόνια σχεδόν μετακόμισε στο Μαϊάμι. Από τότε η ζωή της κινήθηκε γύρω από την οικογένειά της και την εκκλησία, στις οποίες πιστεύει ότι οφείλεται και η μακροζωία της.

Αναφορικά με το μυστικό της μακροβιότητάς της είπε πως «προσεύχομαι κάθε μέρα και τρώω αρκετό ελληνικό φαγητό». Ετοιμάζει από μόνη της το φαγητό της, αλλά παραδέχθηκε ότι μερικές φορές παραγγέλνει φαγητό από το ελληνικό εστιατόριο «Μαρία» του Μαϊάμι.
Η κ. Δημάκη, η οποία δεν πίνει οινοπνευματώδη ποτά, ούτε καπνίζει, της αρέσει να κάθεται δίπλα στο παράθυρό της κατά τη διάρκεια της ημέρας, να βλέπει τηλεόραση και να συνομιλεί με τις φίλες της στο τηλέφωνο. Η φίλη της η κ. Μαίρη Καβαλέρη από το Μαϊάμι Σπρινγκς είπε ότι «μιλούμε κάθε μέρα με την Μαίρη, ξέρει τον τηλεφωνικό μου αριθμό απ’ έξω».

Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα προσωπικά της είδη είναι οικογενειακές της φωτογραφίες που τις έχει τοποθετήσει στο περβάζι πάνω από το τζάκι, ενώ πάνω στον τοίχο είναι τοποθετημένη μία συγχαρητήρια επιστολή για την 105η επέτειο των γενεθλίων της που της είχε στείλει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Η κ. Δημάκη είπε ότι απολαμβάνει την ανεξαρτησία να διαμένει μόνη της, αλλά υπολογίζει στον «νέο» ανιψιό της Κώστα Ευθυμίου τον νεότερο, 83 ετών, ο οποίος την επισκέπτεται καθημερινά και την παίρνει έξω για ψώνια. Ο κ. Ευθυμίου είπε, πως «σπρώχνει η ίδια το καρότσι της στο κατάστημα Publix». Ο κ. Ευθυμίου αποφοίτησε από το Λύκειο του Μαϊάμι Μπιτς το 1945 και έλαβε το δίπλωμα της Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι το 1951. Διατέλεσε Νομικός Σύμβουλος για το Νότιο και Δυτικό Μαϊάμι, καθώς επίσης και για την πόλη Σουϊτγουότερ.

Ο π. Σταυροφόρος Μαμαής προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας είπε ότι «η Μαίρη αποτελεί έμπνευση για ολόκληρη την κοινότητα λόγω της πίστης της, η οποία εκφράζεται με την παρουσία της στην εκκλησία».
Η ελληνική κουλτούρα και η θρησκεία παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή της κ. Δημάκη. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας της Αγίας Σοφίας το 1927, τότε που ο ναός βρισκόταν στη διεύθυνση 1501 Νορθίστ και 1η Λεωφόρο.

Προς τιμήν της μακροχρόνιας προσφοράς της στην κοινότητα, ο δήμαρχος του Μαϊάμι Τόμας Ρεγαλάντο και ο κομίσιονερ του Μαϊάμι, Φρανκ Κάρολλο, έκαναν επίσκεψη έκπληξη στο σπίτι της και της τραγούδησαν για τα γενέθλιά της. Τα μάτια της κ. Δημάκη γέμισαν από δάκρυα χαράς διότι οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της πόλης της επέδωσαν την ανακήρυξη με την οποία ανακήρυξαν την ημέρα της 9ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Μαίρης Δημάκη».

Σχολιάζοντας ο δήμαρχος κ. Ρεγκαλάντο τόνισε πως «κάτι τέτοιο πρέπει να το επιδώσει κανείς προσωπικώς».
Οταν η κ. Δημάκη ρωτήθηκε για την ηλικία της, είπε πως «οι κυρίες δεν μιλούν γύρω από τέτοια θέματα όταν μεγαλώνουν» και συμπλήρωσε πως «όταν με ρωτά κάποιος πόσο χρονών είμαι, δίνω πάντοτε την ίδια απάντηση, είμαι 39 χρονών».
(Πηγή: miami typepad)

NO COMMENTS

Leave a Reply