Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της;

Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της;

104_17_8216_thumbὈταν μου λένε πως όλα πάνε χάλια σ’ αυτή τη χώρα (εννοόντας την Ελλάδα) μου συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Αφ’ενός εκνευρἱζομαι γιατί είμαι και πνεύμα αντιλογίας πώς να το κάνουμε; Αφ’εταίρου θυμάμει να τρέχω μεσ’ τη βροχή να προλάβω κάποιο άθλιο λεωφορείο ενώ το σημείο όπου παλιά βρίσκονταν τα πόδια μου τώρα στέλνει επιθετικά ρεύματα κρύου προς τα πάνω και το βαρύ μάλλινο κασκόλ προστατεύει από τη μανία του παγωμένου αέρα όσο ένα σουρωτήρι. Μετά από αυτές τις πρώτες χαρούμενες σκέψεις κοιτάζω το φρεσκοχτυπημένο αφρό του φραπέ που βρίσκεται στο ψάθινο τραπεζάκι, τελευταία λέξη του ιταλικού design, μπροστά μου.

Η Ελλάδα φοβάται την αξία του Έλληνα γιατί αυτή η αξία είναι πιθανό, και ίσως δίκαιο, να εκθέσει την ανεπάρκεια ή απλή βαρεμάρα άλλων Ελλήνων. Και αν οι δεύτεροι βρίσκονται σε θέση ισχύος, γιατί να μην κακιώσουν και να θελήσουν να σταματήσουν την απειλή. Αυτή η τακτική έχει επιπτώσεις. Κάποιες φορές ίσως βαρύτατες, βλέπε οικονομική κρίση.

Έχοντας όμως ζήσει μια γερή δεκαετία στην Αμερική, δε θα’θελα οι φτωχότεροι Έλληνες να μην έχουν την ασφάλεια μιας κάποιας δημόσιας υγείας, όπως συμβαίνει στην Αμερική. Ούτε θα θελα η γιαγιά μου να βρίσκεται σε κάποιο ξεχασμένο οίκο ευγηρείας και να τη βλέπω κάθε Thanksgiving. Ακόμα και τώρα ο άψυχος αέρας των mall με τρομοκρατεί. Τόσο που ίσως αρχίζω να προτιμώ τις Ελληνίδες που επιλέγουν να μεγαλοπιαστούν κρατώντας μια Louis Vuitton από τις αντίστοιχες Αμερικανίδες που οργανώνουν ‘dinner parties’ για να αισθανθούν ανώτερες από το θαυμασμό των καλεσμένων για το σπίτι τους και τις 5 τελευταίες ανακαινήσεις

Είναι αλήθεια, πως κανείς στην Ελλάδα δε μπορεί να πλουτίσει όντας ένας υπάλληλος. Και είναι επίσης αλήθεια πως ένας υπάλληλος στην Αμερική θα ξεκινήσει χωρίς ιατρική ασφάλιση και χωρίς διακοπές ή ελεύθερο χρόνο κατα τη διάρκεια του οποίου θα έχει τη δύναμη να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός του να κοιμηθεί. Ο εκνευρισμένος Έλληνας υπάλληλος μπορεί να κάνει μια βουτιά στη θἀλασσα και να οραματιστεί μια δική του επιχείρηση. Ο εξουθενωμένος Αμερικάνος υπάλληλος μπορεί κάποια μέρα να γίνει πλούσιος. Ή και να πνιγεί στα χρέη από λογαριασμούς νοσοκομείων πριν προλάβει να γίνει πλούσιος.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος γνώμη. Οι χώρες μας βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και ίσως εξελιχθούν και γίνουν κάτι καλύτερο, ίσως και όχι. Ποιός ξέρει, ίσως και εμείς να μπορούμε να κάνουμε κάτι…

NO COMMENTS

Leave a Reply