Σνομπ κύκλοι

Σνομπ κύκλοι

1386-0810-0610-0542Ὁταν μιλάμε για ανθρώπους που μεγαλοπιάνονται μιλάμε για μια κυρία που κλίνει το κεφάλι λίγο προς τα αριστερά και τεντώνει τα χείλια σα να χαμογελά ενώ λέει στην υπάλληλο του καφέ του γυμναστηρίου “Μπορώ να έχω ένα χυμό χωρίς φλούδες” -έμφαση στο “χωρίς”. Μιλἀμε για κάποιον που φωνάζει αρκετά ώστε να ακούσουν και τα δυο τραπέζια δίπλα στο δικό του πως αγόρασε την πιο μεγάλη τηλεόραση στην Ελλάδα και ενὠ τινάζει το κεφάλι για να δει αν κάποιος τον πήρε στο κινητό τεντώνεται η μάρκα πάνω στο πουκάμισό του.

Νομίζω πως οι Έλληνες της Αμερικής μπαίνουν στον πειρασμό του να μεγαλοπιαστούν, μόνο που έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το δήθεν ήταν καθημερινότητα με τον τρόπο που αυτό εφαρμόζεται σε συγκεκριμένους κύκλους στην Ελλάδα και έχουν σκουριάσει ή και βαρεθεί τη διαδικασία εισόδου σε μια τέτοια ψυχολογία. Σίγουρα θα αγοράσουν τα ρούχα, αν μη τι άλλο για να τα φέρουν δώρα σε φίλους και συγγενείς.  Ὀμως έχουν ξεχάσει να περπατούν με στύλ κόκορα ή αργής μαούνας σε δημόσιους χώρους καθότι κάτι τέτοιο δε συνηθίζεται ούτε και στα East coast country clubs.

Σαφώς και είναι εφικτό κάποιος που λείπει καιρό από την Ελλάδα και αποφασίζει να γυρίσει, να επανενταχθεί στην ψευτοσνομπ-και-υπεράνω-μπανάλ-μικροαστισμού σφαίρα. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα βρει μια κάποια ευχαρίστηση πλέον σ’ αυτή την  ένταξη. Η μακροχρόνια διαβίωση στην Αμερική αφήνει μια βαριά απλότητα στις κινήσεις. Ένα ανεπιτήδευτο βλέμα και περπάτημα και έναν αέρα σιγανής ενέργειας. Κι όλα αυτά δημιουργούν ένα μυστήριο που δύσκολα κατατάσσεται στην Ελληνική πραγματικότητα.

NO COMMENTS

Leave a Reply