Ζήλιες…

Ζήλιες…

live-1Οι Ἐλληνες στην Ελλάδα μοιάζουν να μισούν παθιασμένα τους επιτυχημένους, πρωτοπόρους ή απλά διαφορετικούς άλλους Έλληνες. Ο χειρότερος εχθρός του νεοΈλληνα είναι αυτός που κάνει κάτι διαφορετικά, η απλώς κάνει κάτι. Το υπερβολικό μας ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο μας φέρνει αποπνικτικά κοντά του και μετατρέπεται σε φθόνο.

Μια νέα ιδέα συναντά τον αρνητισμό. ᾽Γιατί δεν κρατά τη θεσούλα του στο δημόσιο; Τι τα θἐλει αυτά; Θα φάει τα μούτρα του!.᾽ Οσο καλύτερα τραγουδά η Βίσση, όσο ομορφότερη είναι, όσο πιο πρωτοποριακό είναι το πρόγραμμά της, τόσο πιο μανιασμένο το μίσος και η ζήλεια που διεγείρει. Πραγματικά, δεν έχω δει άλλη τραγουδίστρια να ξυπνά τέτοιο μίσος σε άλλες γυναίκες -συνήθως ασχημούλες και προς το απεριποίητο, για κάποιο λόγο. Στην Αμερική όταν δε μας αρέσει ένας καλλιτέχνης, δε πάμε να δούμε το πρόγραμμά του και γενικότερα αδιαφορούμε πλήρως για᾽κείνον. Ποτέ μου δεν άκουσα κάποιον Αμερικάνο να απαγγέλει λίστα κατηγοριών για έναν τραγουδιστή που ορκίζεται πως δεν του/της αρέσει.

Σαφώς και η ζήλεια δεν είναι Ελληνικό μόνο φαινόμενο. Το πάθος όμως με το οποίο εκφράζεται με κάνει να αναρωτιέμαι τί θα γινόταν αν εκδηλώναμε τέτοιο πάθος για κάτι δημιουργικό αντί για χάρη του παράλογα πληγωμένου εγωισμού μας.

NO COMMENTS

Leave a Reply