Τα 105α Θεοφάνεια του Τάρπον Σπρινγκς

Τα 105α Θεοφάνεια του Τάρπον Σπρινγκς

(Στιγμιότυπο από τον εορτασμό των Θεοφανείων, 2010 – Φωτογραφία: Tommy Mabinis)

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, επίσημοι της ομογένειας και χιλιάδες ελληνοαμερικανών συγκεντρώθηκαν στο Tarpon Springs στην δυτική ακτή της Φλόριντα, για τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανείων.

Αυτή είναι η 105η κατά σειρά χρονιά που γίνεται στο Tarpon Springs η παραδοσιακή τελετή του εορτασμού των Θεοφανείων με τον Αγιασμό των Υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά ενός γραφικού κολπίσκου της περιοχής. Περίπου ογδόντα επιχείρησαν να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.  Οι ντόπιοι τους αποκαλούν «βουτηχτάδες», κάνουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα εκεί την καθιερωμένη βουτιά στην θάλασσα από καΐκια συγκεντρωμένα σε στρατηγικά σημεία του κολπίσκου για να εντοπίσουν και να φέρουν στην επιφάνεια τον Τίμιο Σταυρό.  Ο νέος που βρίσκει τον Σταυρό και γονατιστός τον επιστρέφει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ή τον οποιονδήποτε άλλον ιεράρχη πρωτοστατεί εκ μέρους του στην σχετική τελετή, παίρνει την ευλογία του και γίνεται το καμάρι ολόκληρης της κοινότητας, η οποία τον τιμά σε πολλές εκδηλώσεις της σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Φέτος το Σταυρό έπιασε ένα πολύ γνωστό άτομο στην κοινότητα του Tarpon Springs. Πρόκειται για τον Louis Pappas (φωτ.), εγγονός του διάσημου Jack Louis Pappas των εστιατορίων Pappas.

Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πλαισίωσαν στις εκδηλώσεις για τα Θεοφάνεια στην Φλόριντα ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος και τοπικοί ιεράρχες περιλαμβανομένου του αιδεσιμότατου Βασίλειου Τσουρλή που είναι ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρίνγκς, όπου και βρίσκεται η φημισμένη «δακρυρροούσα εικόνα» του Αγίου.

Την παραμονή των Αγίων Θεοφανείων ο Σεβασμιότατος Αμερικής παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Clearwater, που είναι άλλο μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού στην περιοχή, και αργότερα επισκέφτηκε την παραλία του Tarpon Springs όπου και ευλόγησε ψαράδες, αλιείς σφουγγαριών και τα πλοία τους ευχόμενος να είναι πάντα καλοτάξιδοι και ασφαλείς.

Βουλευτής της εκλογικής περιφερεια που περιλαβανει τις περιοχές του Clearwater και του Tarpon Springs είναι ο ελληνική καταγωγής Ρεπουμπλικανός Gus Bilirakis, ο οποίος μαζί με την Δημοκρατική συνάδερλφό του Carolyn Maloney συμπροεδρεύει της υπερκομματικής Επιτροπής Προώθησης Ελληνικών Θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Την τελετή του εορτασμού των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρίνγκς παρακολουθούν κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα, περιλαμβανομένων μαθητών των ελληνικών σχολείων και μελών χορωδιών και χορευτικών συγκροτημάτων από ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου της Φλόριντα. Στα πλαίσια της τελετής αφήνονται κάθε χρόνο ελεύθερα να πετάξουν στην περιοχή λευκά περιστέρια, ο αριθμός των οποίων προσδιορίζεται πάντοτε από τον αριθμό των ετών που τηρείται το έθιμο. Για παράδειγμα, φέτος που είναι η 105η χρονιά των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς, μετά το πρώτο περιστέρι που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα, αφήνονται να πετάξουν μαζί του στον αέρα 105 συνολικά περιστέρια για να θυμούνται όλοι πότε ξεκίνησε εκεί ο θεσμός αυτός.

Μετά την τελετή των Θεοφανείων ακολούθησε ένα μεγάλο γλέντι με Ελληνικά φαγητά και ποτά, Ελληνική μουσική και Ελληνικούς χορούς στο μεγάλο Κοινοτικό Κέντρο Σπανού-Παππά, που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των δύο αυτών ευεργετών του Tarpon Springs.

(Με πληροφορίες απο  VOAnews.com)

NO COMMENTS

Leave a Reply