Νά και κάτι πού’φαγε ο Πάγκαλος μόνος του! (Το γιαούρτι)

Νά και κάτι πού’φαγε ο Πάγκαλος μόνος του! (Το γιαούρτι)

Αίσθηση προκάλεσε ανά το πανελλήνιον το προχθεσινό γιαούρτωμα εναντίον του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, κι’αυτό για πολλούς και διάφορους λόγους που πάνε πιο πέρα από τον εντυπωσιασμό που εμπεριέχεται στην πράξη αυτή καθεαυτή. Από ανθρωπολογικής πλευράς, συνιστά διαφοροποίηση ως προς τη σχέτη Πάγκαλου και γιαουρτιού: μέχρι τώρα ο μεγάλος ποιμήν του υπουργικού συμβουλίου έτρωγε το γιαούρτι όπως όλοι οι άνθρωποι. Από προχτές όμως το τρώει πάνω του!

Τώρα, υπάρχουν και οι διαφορετικές πολιτικές ερμηνείες του συμβάντος, εκτός από τις συμβατικές που ακούσαμε ή διαβάσαμε στα επίσης συμβατικά μέσα ενημερώσεως. Κατά αρχάς να διαψεύσω ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η ΦΑΓΕ ή άλλη εταιρία γιαουρτιού (κάποιοι αθεράπευτα σταλινικοί υπεστήριξαν ότι δεν αποκλείεται να είναι η αμερικανική εταιρία «Ντάνον» που υπεκίνησε την κατά τα άλλα «αθώα» αυτή έκφραση λαϊκής οργής). Μέχρι στιγμής οι πηγές μου αποκλείουν κάτι τέτοιο και για τον απλούστατο λόγο ότι η επίθεση θα μπορούσε κάλλιστα να ερμηνευτεί ως απαξιωτική του γιαουρτιού, γιατί ποιός θα πέταγε κάτι πολύτιμο ή σχετικής έστω αξίας στον κ. Πάγκαλο;

Επανερχόμενοι λοιπόν στις πολιτικές ερμηνείες της επιθέσεως, φιλοκυβερνητικοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να πουν ότι δεν υπάρχει οικονομική κρίση, άσχετα με το τί λέγεται πανταχόθεν. Αν υπήρχε, θα μπορούσε κάποιος να σπαταλήσει το σημαντικό για τη διατροφή μας γιαούρτι χάριν του Πάγκαλου; Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία και τη μείζονα αντιπολείτευση ανταπαντούν ότι το ευγενές αίσθημα της θυσίας παραμένει ισχυρό στους Ελληνες, οπότε θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει τοιουτοτρόπως το χαράμισμα του γιαουρτιού!

Ειλικρινά, έχω και εγώ μπερδευτεί, δεν ξέρω τί να πιστέψω για αυτό δίνω βάση και στις δύο απόψεις, επιχειρώντας μάλιστα, χάριν της πολιτικής διεργασίας και των αναγκών που έχουν προκύψει περί αυτής, μια κάποιου είδους σύνθεση ή «φιούζιον» που είναι και πιο «σικ» όρος: δηλαδή σύμπας ο ελληνικός λαός, οι λίγοι που περνάνε καλά και οι περισσότεροι που τα φέρνουν βόλτα μετά δυσκολίας αν δεν υποφέρουν κιόλας, βρίσκει την έκφρασή του μέσα από αυτή την κίνηση που δηλώνει και αυταπάρνηση επειδή ο θύτης θα μπορούσε να φάει ο ίδιος το γιαούρτι! Είτε δηλαδή το πάρουμε ότι το πέταγμα του γιαουρτιού ήταν ένδειξη οικονομικής ευμάρειας, οπότε χεστήκαμε σε τελική ανάλυση αν σπαταλήσουμε και ένα, είτε το δούμε ως θυσία ενός πράγματος μεγάλης αξίας στο όνομα της διαμαρτυρίας και του αγώνα, καλυπτόμεθα ούτως ή άλλως. Ο μόνος ακάλυπτος παραμένει ο κ. Πάγκαλος που του ήρθε το γιαούρτι πάνω του, χωρίς να ενεργοποιηθεί αυτομάτως και «preemptively” ο αμυντικός του μηχανισμός.

Να σημειωθεί ότι στην Τζιά επί το λαϊκότερον, ο κ. Πάγκαλος διατηρεί αμπελώνας εις τους οποίους πέραν από την καλλιέργειαν της σταφύλου επιδίδεται προφανώς και εις την αμπελοφιλοσοφίαν, ειδάλλως δεν εξηγούνται τα μεγάλα αποφθέγματα τα οποία εξέρχονται εκ του στόματός του κατά καιρούς υπό μορφήν εκρήξεως, σαν το «Καϊρ» που «ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια όπως η γαλλική σαμπάνια» και προσφέρει αυτή την «έκρηξη» χαράς κάθε φορά που του αφαιρείται ο κοντόχοντρος φελός. Σίγουρα έχουν διονυσιακή επιρροή οι ρήσεις Πάγκαλου και δεν περιορίζομαι βέβαια στο «μαζί τα φάγαμε» (από τώρα και στο εξής μπορούμε κάλλιστα να ανταπαντήσουμε ότι το γιαούρτι το έφαγε μόνος του!), υπάρχει ένας ολόκληρος θησαυρός βαθυστόχαστων εκτοξεύσεων γνώσης που έτσι και σε πετύχουν κατακούτελα, τύφλα νά’χει το γιαουρτάκι (ποτέ δεν μάθαμε αν ήταν αγελαδινό ή πρόβειο, έχει κι’αυτό την πολιτική του σημασία, αφού αγελαδινό γάλα προμηθεύουν στην Ελλάδα κυρίως οι βόρειες χώρες, ενώ το πρόβειο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι από εχγώρια πρόβατα, από όλους τους Ελληνες δηλαδή, τους οποίους αρμέγει η κυβέρνηση κανονικά)!

Πάντως, μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το συμβάν θα φέρει τα πάνω κάτω στο θέμα της ασφάλειας του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως. Δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να κυκλοφορεί σε ειδική γυάλα, όπως το αυτοκίνητο του πάπα φερ’ειπείν, εφόσον βέβαια προστεθεί ο κατάλληλος κυβισμός και ειδικά ενισχυμένες ερπύστριες. Κατ’αυτόν τον τρόπο θα αποδοθεί και οπτικά ο συμβολισμός του κ. Παγκάλου ως το «τζίνι» της κυβερνήσεως, το οποίο αλί και τρις αλί έτσι και βγει από τη γυάλα του! Δεν αποκλείεται μάλιστα η λύση αυτή να αποβεί και ο άσσος στο μανίκι του κ. Παπανδρέου που όλοι περιμένουμε να δούμε: το «τζίνι» στη γυάλα που έτσι και αμολυθεί ούτε ο Στρος-Καν, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η Μέρκελ, ούτε και οι διασημότεροι θηριοδαμαστές του «Σιρκ ντε Σολέιγ» δεν θα μπορούν να μαζέψουν!

Δημήτρης Ρομποτής D.R.

dr@radioneo.us

ΥΓ: Να ακούτε και την καθημερινή μου Εκπομπή Καυσαερίων στο Ράδιο ΝΕΟ (11:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης. Επαναλαμβάνεται αυθημερόν, 11:00 με 12:00 το βράδυ). Το πρόγραμμα μεταδίδεται στην υποσυχνότητα 95,5 (Νέα Υόρκη, Νέα Ιερσέη, Κονέκτικατ) και στο Διαδίκτυο η διεύθυνση είναι www.radioneo.us

NO COMMENTS

Leave a Reply