Ιωάννα Βερνίκου: Η μοναδική Ελληνίδα που πέρασε από την NASA

Ιωάννα Βερνίκου: Η μοναδική Ελληνίδα που πέρασε από την NASA

Η μοναδική Ελληνίδα που πέρασε από τη NASA, η γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στο πως ο άνθρωπος δε θα γεράσει ποτέ, μιλάει για τη ζωή της, την καριέρα της και τα όνειρά της για το μέλλον της ανθρωπότητας.

« Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είχα καταπληκτικά παιδικά χρόνια. Οι γονείς μου ήταν από τη Σίφνο. Ήταν πολύ ωραία γιατί η Αλεξάνδρεια ήταν πολυπολιτισμικό μέρος και είχα την ευκαιρία να συναναστρέφομαι με παιδιά από όλες τις χώρες. Στο μεγάλωμά μου έπαιξαν σπουδαίο ρόλο οι θείοι μου, τα αδέλφια της μαμάς μου. Με έμαθαν τι θα πει πειθαρχία, υπευθυνότητα και πότε πρέπει να κλείνω το στόμα μου».

«Ήθελα να γίνω ηθοποιός. Στην Αλεξάνδρεια έρχονταν συχνά η Μαίρη Αρώνη και ο Δημήτρης Χορν κι ανέβαζαν Σαίξπηρ. Μια φορά που ζητούσαν ένα παιδί για να παίξει, παραλίγο να πάρω το ρόλο, αλλά ο πατέρας μου δε με άφησε. Εκείνες τις εποχές οι κοπέλες προορίζονταν να γίνουν γραμματείς αλλά ο πατέρας μου ήθελε να γίνουμε γιατροί. Το προσπάθησα αλλά τα παράτησα όταν κατάλαβα στο μάθημα της ανατομίας ότι δεν αντέχω. Στην Αγγλία γνώρισα και τον άντρα μου Κώστα Δανέλη με τον οποίο κάναμε δύο παιδιά. Το 1960 μετακομίσαμε στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέχισα τις σπουδές μου στη φαρμακολογία στην Ιατρική Σχολή. Εκεί έκανα εκτεταμένες έρευνες για το στρες. Οι έρευνές μου ήταν πολύ ειδικές με πολύ ιδιαίτερα αποτελέσματα, η NASA το έμαθε και με κάλεσε για να αναλάβω τη διεύθυνση Επιστημών ζωής. Ήμουν επίσημα η πιο ειδική στα θέματα στρες. Εν τω μεταξύ ο άνδρας μου πέθανε, έμεινα μόνη με δύο παιδιά».

«Το 2000 συνταξιοδοτήθηκα από τη NASA. Δε μου αρέσει η λέξη αυτή, είναι κακό για την υγεία να «συνταξιοδοτείσαι». Άρχισα να δουλεύω σκληρά. Το 1998 κατάφερα να κάνω τον Τζων Γκλεν να γυρίσει στο διάστημα αν και αντιστεκόταν πολύ. Χρησιμοποιώ τις γνώσεις μου από τους αστροναύτες για να συμβουλέψω τους νέους τι να κάνουν για να κερδίσουν υγεία και ζωντάνια στα μετέπειτα χρόνια.

NO COMMENTS

Leave a Reply