Ελληνικό γλυπτό στο αεροδρόμιο του Σικάγου

Ελληνικό γλυπτό στο αεροδρόμιο του Σικάγου

Το πολυαναμενόμενο γλυπτό «Δρομείς» τοποθετείται από την  Athens Committee of Chicago Sister Cities International στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο.

Ο βραβευμένος γλύπτης, κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, είναι ο δημιουργός πολλών έργων τέχνης, που εκτίθενται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι «Δρομείς», έργο με το οποίο ασχολείται από το 2005, είναι το πρώτο έργο στις Η.Π.Α.

Το συγκεκριμένο έργο βρίθει συμβολισμών. Ο ίδιος ο δημιουργός δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα συμβολίζει τη μετανάστευση και τη μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο. Αντιπροσωπεύει εκείνους τους μετανάστες που φεύγουν από την Ελλάδα για την Αμερική. Επίσης, μεταφέρει ένα μήνυμα φιλίας, αδελφοσύνης μεταξύ των πόλεων των Αθηνών και του Σικάγο. Συμβολίζει ακόμα το Μαραθώνα και το δρόμο για την Ολυμπία». Επιπροσθέτως συμβολίζει την αέναη κίνηση στο χρόνο, όπως οι μορφές των αρχαίων ελληνικών αμφορέων, που ξεπηδούν από το παρελθόν για να συναντήσουν το παρόν.

Αποτελεί δώρο στην δημόσια καλλιτεχνική συλλογή του Σικάγου και θα εκτίθεται σε μόνιμη βάση στο αεροδρόμιο. Το γλυπτό χρηματοδοτήθηκε με τη βοήθεια της ελληνικής κοινότητας του Σικάγου.

«Αυτό το δώρο αντιπροσωπεύει την πολυπληθή ελληνική κοινότητα του Σικάγου και επιδεικνύει τη μακρά ιστορία φιλίας, καλής θελήσεως και ανταλλαγής μεταξύ των δύο πόλεων», δήλωσε ο Δημήτριος Κοζώνης, Πρόεδρος της Athens Committee of Chicago Sister Cities International

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων, το έργο αυτό ήρθε για να τελειοποιήσει το Σικάγο και να προωθήσει την πόλη και την πολιτιστική της ιστορία σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς επίσης και να θέσει στο προσκήνιο τις σχέσεις της Αθήνας με το Σικάγο.

NO COMMENTS

Leave a Reply