Είσαι και εσύ ΦιλΜέλλην;

Είσαι και εσύ ΦιλΜέλλην;

Στο Σικάγο μια νέα εντυπωσιακή προσπάθεια επιχειρεί να αναβιώσει το Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Σικάγου και να προωθήσει τις ελληνικές ταινίας κατά τη διάρκεια του έτους.

Ποιος είναι ο Φιλμέλλην;

Είναι αυτός που στηρίζει τις ελληνικές ταινίας και η FilmHellenes είναι μια ομάδα ατόμων που προσπαθούν να προωθήσουν τις ταινίες Ελλήνων παραγωγών από όλο τον κόσμο.

Πως προέκυψε το όνομα;

Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο με το κίνημα του Φιλελληνισμού του παρελθόντος, το οποίο υποστήριζαν αξιόλογοι άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης λόγω της αγάπης τους για τον ελληνικό πολιτισμό. Η εκδήλωση της αγάπης αυτής μέσω της τέχνη τους καθιέρωσε το πνευματικό ρεύμα του 19ου αιώνα και το ελληνικό έθνος.

Πως ξεκίνησε όλο αυτό;

Έχει πολλά χρόνια να διοργανωθεί ένα Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Σικάγο. Πριν από 2-1/2 χρόνια με πλησίασε η Βίκυ Καμπέρος, μια λάτρης του σινεμά, η οποία έμαθε ότι είμαι παραγωγός ταινιών και μου πρότεινε να αναβιώσουμε το Φεστιβάλ. Είχα επαφές με παραγωγούς στην Ελλάδα και σκέφτηκα να τις εκμεταλλευτούμε.

Και γιατί επιλέξατε να προωθήσετε ελληνικές παραγωγές;

Στην Ευρώπη, το κινηματογραφικό σκηνικό αλλάζει όψη. Οι ελληνικές ταινίες χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης σε διεθνή Φεστιβάλ, για αυτό δεν θέλαμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία  Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πόσο διαφορετικές είναι σήμερα οι ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για μια δυναμική περίοδο για τις ελληνικές παραγωγές, χάρη στα ανερχόμενα αστέρια και ταινίες σαν τον Κυνόδοντα (Κάννες), το Attenberg (Βενετία), τη Στρέλλα (Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου) και άλλες.

Ποιος συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα;

Συμμετέχουν άτομα από τον χώρο των γραμμάτων, του κινηματογράφου, της διπλωματίας και των επιχειρήσεων.

Τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον;

Φέτος, η μη κερδοσκοπική μας οργάνωση θα επικεντρωθεί στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Σικάγο. Για την επόμενη χρονιά ευελπιστούμε να συνεργαστούμε με άλλα ιδρύματα και οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και να διοργανώσουμε ποικίλα προγράμματα και εκδηλώσεις.

Και με τι θα ξεκινήσετε;

Η αρχή θα γίνει με την προβολή της κλασικής ταινίας του Ζορμπά, μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, την 1η Μαΐου, στις 7μμ στο Pickwick Theatre.

NO COMMENTS

Leave a Reply