Αμερικάνοι ξεκινούν ανασκαφές στην Αρχαία Θήβα

Αμερικάνοι ξεκινούν ανασκαφές στην Αρχαία Θήβα

Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε πρόσφατα την πρόταση για τη διεξαγωγή εκτενών ανασκαφών στην Αρχαία Θήβα και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για έναν χώρο με ιδιαίτερα μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία για πολλούς αιώνες κατά το παρελθόν.

Το έργο θα αναλάβουν οι καθηγητές κλασικής ιστορίας του Πανεπιστημίου του Bucknell, Stephanie Larson και Kevin Daly (φωτ.), σε συνεργασία με τον Βασίλη Αραβαντινό,  προϊστάμενο της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την περιοχή της Βοιωτίας και διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου των Θηβών.

Αναμφισβήτητα η υλοποίηση του έργου θα φάνταζε ανέλπιστη χωρίς την πολύτιμη χρηματική συμβολή του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και άλλων εξίσου σημαντικών ιδρυμάτων και θεσμών.

Οι επιλεγμένοι καθηγητές, ο κ. Αραβαντινός, οι αρχαιολόγοι, οι άριστοι κα έμπειροι φοιτητές, όπως οι κ. Brazinski και Brogan, θα εργαστούν σκληρά τους επόμενους μήνες μελετώντας τις γεωλογικές συνθήκες, ώστε να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα τους.

Η Θήβα ήταν μια ισχυρή ιστορική δύναμη και το ιερό του Απόλλωνα ήταν σπουδαίας σημασίας. Εντούτοις, μέχρι πρότινος δεν είχε διεξαχθεί καμιά ολοκληρωμένη ανασκαφή της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Daly, με την παρούσα απόφαση τούς δίνεται μια σπάνια ευκαιρία να εμπλουτίσουν της γνώσεις τους και να επαναφέρουν την Θήβα στην παλιά της αίγλη στον πολιτιστικό χάρτη.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής των διεργασιών. Αυτό, όμως, που σίγουρα γνωρίζουν είναι ότι θα αφήσουν την Αρχαιολογία να τους οδηγήσει.   

NO COMMENTS

Leave a Reply