Γράμμα από τα χρόνια του Αγώνα 1821 – σειρά γραμματοσήμων των ΗΠΑ,...

Γράμμα από τα χρόνια του Αγώνα 1821 – σειρά γραμματοσήμων των ΗΠΑ, έργο του «Συλλόγου Αμερικανών Φιλελλήνων 1810-1840»

Είναι συνδρομητής της «Καθημερινής της Κυριακής» που την διαβάζει ολόκληρη, την «ξεκοκαλίζει» κάθε επόμενη Πέμπτη που του έρχεται. «Αυτήν διαβάζαμε στο σπίτι μας, αυτήν διάβαζα εγώ, σ’ αυτήν έγραφε ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πρωθυπουργός της Ελλάδος, του οποίου ήμουν για δύο χρόνια ιδιαίτερος», μας λέγει.
Πτυχιούχος της Παντείου, γραμμένος στην ΕΡΕΝ αναγκάσθηκε να φύγει στην Αμερική το 1969, λόγω χούντας. Τον πατέρα του Δημοσθένη Νικολόπουλο, τεχνικό διευθυντή της ΗΕΑΠ επί Πολογεώργη, τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί στην κατοχή στο σπίτι τους στο Θησείο, διότι τον θεώρησαν υπεύθυνο για ένα σαμποτάζ διακοπής της ηλεκτροδότησης. Ήταν 34 ετών ο Παναγιώτης, όταν πήγε στην Αμερική, στο Σικάγο. Παντρεύτηκε την Ελληνοαμερικανίδα δεύτερης γενιάς Γεωργία Μπουρσινός, που οι γονείς της ήταν από τη Λευκάδα. Εργάστηκαν, προόδευσαν και δημιούργησαν 5 εστιατόρια. Απέκτησαν δυο γιους, τον Δημοσθένη –το όνομα του πατέρα Νικολόπουλου– που σήμερα είναι αξιωματικός του FBI και τον Κωνσταντίνο – το όνομα του πατέρα της κ. Γεωργίας Νικολοπούλου – τραπεζικό. Οπως βλέπετε κρατάμε τις συνήθειες της ελληνικής οικογένειας, τονίζει.
Ο Παναγιώτης-Πήτερ Νικολόπουλος είναι ένας από τους πολλούς επιτυχημένους ευυπόληπτους Ελληνες της Διασποράς, που τιμούν το όνομα της Ελλάδος στις ΗΠΑ. Ο κ. Πήτερ Νικολόπουλος είναι πρόεδρος του «Συλλόγου Αμερικανών Φιλελλήνων 1810-1840» κι επέτυχε να κυκλοφορήσει σειρά γραμματοσήμων για τους Αμερικανούς φιλέλληνες, η οποία εγκρίθηκε από τα Post Offices των ΗΠΑ και ήδη κυκλοφορούν, με πρώτη ημέρα έκδοσης και κυκλοφορίας τους φέτος τη 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του ΛόρδουΒύρωνος, που έχει ορισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως «Ημέρα Φιλελληνισμού».

«Γράμμα» από το Σικάγο
Στη σειρά αυτή περιλαμβάνεται ο τάφος του George Jarvis στην πόλη του Αργους στην Ελλάδα, το Μνημείο των Αμερικανών Φιλελλήνων στο Ναύπλιον, όπου ο τάφος του William Washington, το πορτρέτο του Δρ Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου και το σύμβολο του «Συλλόγου Αμερικανών Φιλελλήνων 1810-1840» η ελληνική και η αμερικανική σημαία, αδελφωμένες σε κοινή βάση μια αρχαία κολόνα. 44 σεντς κοστίζει το καθένα και ενημερώνουν ανά τον κόσμο την ηρωική δράση Αμερικανών που βοήθησαν και πέθαναν βοηθώντας τον ελληνικό λαό να αποκτήσει την ανεξαρτησία του στους αγώνες του 1821. Θα το δείξουμε στους αναγνώστες μας για να γνωρίζουν ότι έχουμε ένα ακόμη δυναμικό «πρέσβη» της Ελλάδος στο Σικάγο, τον διαβεβαιώσαμε.
Είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς που με στεντόρεια φωνή διακήρυξαν τον επικό μας αγώνα. Χαράζουμε τα ονόματά τους με άσβηστα γράμματα πάνω στα χρονικά της αναγεννημένης Ελλάδος, ώστε να παραδοθούν στην αιωνιότητα και στον σεβασμό των επερχόμενων γενεών»… Πάτραι, Ιούλιος 1826…

(Πηγή:kathimerini)

NO COMMENTS

Leave a Reply