“Αναγκαία η αξιοποίηση της Ομογένειας”, τονίζει ο Συντονιστής ΣΑΕ Ηνωμένων Πολιτειών

“Αναγκαία η αξιοποίηση της Ομογένειας”, τονίζει ο Συντονιστής ΣΑΕ Ηνωμένων Πολιτειών

«Ο απανταχού Ελληνισμός και η έκφραση των δυνάμεών του δεν είναι ζήτημα μεταβαλλόμενης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά σταθερής και διαρκούς Εθνικής Στρατηγικής. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε το εθνικό σαράκι του «εμείς και εσείς» και να λειτουργήσουμε με συλλογικό Όραμα», τονίζει ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, σε ανοιχτή επιστολή του προς τα ελλαδικά και ομογενειακά ΜΜΕ. Στην επιστολή του ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει την επιτακτική ανάγκη χάραξης μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής αλληλο-εκτίμησης, αλληλο-αξιοποίησης και συντονισμού των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων, που αποτελεί, όπως λέει χαρακτηριστικά, ιστορική αναγκαιότητα και επιταγή, λόγω της ευμετάβλητης συγκυρίας, εθνική και διεθνής, αλλά και του άμεσου κινδύνου πολιτιστικής αφομοίωσης των νεοτέρων γενεών Ελληνισμού στο εξωτερικό. Βάσει της στρατηγικής αυτής, σημειώνει, θα μπορούσε και το ΣΑΕ να μετεξελιχθεί σε ένα λειτουργικό, συντονιστικό όργανο του Ελληνισμού, προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα. «Τότε, μόνο, ο Ελληνισμός εκτός συνόρων θα αποτελέσει, πράγματι, τον καλύτερο «διπλωμάτη» της Πατρίδας μας στο εξωτερικό», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος εκφράζει απορία για την μή αξιοποίηση των απανταχού Ομογενών, στην δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η πατρίδα. Σημειώνει, επίσης, ότι «ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι αποτελούν μία ισχυρή «εφεδρεία» για την Ελλάδα, συγκαταλέγονται αμέτρητες διακεκριμένες και ηγετικές προσωπικότητες σε όλους του τομείς: της πολιτικής, της επιχειρηματικότητα, της επιστήμης, της οικονομίας, της Τέχνης και του Πολιτισμού κ.ά.»
«Είναι πραγματικά απορίας άξιον το γεγονός ότι τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και της αντιπολίτευσης, δεν έθεσαν στην Ελληνική Βουλή το ερώτημα «Που είναι η Ομογένεια;» κατά την κρίσιμη αυτή, για τη χώρα, περίοδο», διερωτάται ο κ. Σπυρόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι από πλευράς της Ομογένειας καταβλήθηκαν, προς αυτή την κατεύθυνση, πολλές προσπάθειες, με προσωπικές ακόμη παρεμβάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα από το 2009 που διαφάνηκε η «κορυφή του παγόβουνου», ενεργοποιηθήκαμε με μοναδικό σκοπό να συνδράμουμε για άλλη μία φορά την Ελλάδα. Καταθέσαμε ουσιαστικές προτάσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής. Αρκεί να αναφέρω την κατάθεση της πρότασής μας για το Ομόλογο της Διασποράς. Η ολοκληρωμένη αυτή πρόταση ενθουσίασε (αλήθεια είναι ότι ακούσαμε κολακευτικά σχόλια και επαίνους) και ενώ υποτίθεται ότι δρομολογήθηκε, ποτέ δεν μάθαμε, στη συνέχεια, γιατί σταμάτησε», επισημαίνει-μεταξύ άλλων- ο κ. Σπυρόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι αγνοήθηκαν ακόμα και τα όσα ειπώθηκαν σε προηγούμενες «επιλεκτικές επαφές με ορισμένα «ηχηρά» ονόματα, κυρίως της Ομογένειας της Αμερικής» που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση.

(Πηγή:ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply