Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, Χίλαρι Κλίντον και Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, Χίλαρι Κλίντον και Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή

Την αμερικανική θέση στήριξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στην Κύπρια ομόλογό της, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Είχαμε μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με κύριους άξονες το Κυπριακό, τις συνομιλίες, το θέμα της προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ασφαλώς το θέμα των υδρογονανθράκων, καθώς και το θέμα της συνεργασίας με την εταιρεία Noble Energy, την αμερικανική κυβέρνηση και το Ισραήλ» δήλωσε η κ. Μαρκουλλή μετά τη συνάντησή της με την κ. Κλίντον.
Η Κύπρια υπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση «πολύ φιλική, παραγωγική και ενδιαφέρουσα», όπως είπε, «αναδεικνύοντας από πλευράς μας το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ιδιαίτερα με τη νέα προοπτική της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και το νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος με συνεργασίες και με άλλες χώρες της περιοχής, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Αναφερόμενη στο εθνικό θέμα της Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή επισήμανε ότι «υπήρξε ευρεία στήριξη των θέσεών μας και μία έκφραση επιθυμίας να επιλυθεί το Κυπριακό όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Όμως, κατανοούν τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν και τις οποίες ανέπτυξα σ’ ό,τι αφορά το θέμα των συνομιλιών».
Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε προς την Αμερικανίδα ομόλογό της τις ευχαριστίες της για τη «στάση αρχής» που κράτησε η αμερικανική κυβέρνηση στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας επίσης ότι «είναι μία θέση την οποία η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τηρούν, γιατί είναι θέμα αρχής». Εκτός από το Κυπριακό, την προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Λευκωσίας, συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η κ. Μαρκουλλή ξεκίνησε τη Δευτέρα τις επαφές της στην αμερικανική πρωτεύουσα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνα Ρος – Λέτινεν και τον επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή, Χάουαρντ Μπέρμαν.  Τη Δευτέρα το βράδυ, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη του Κογκρέσου και συνεργάτες τους κατά τη διάρκεια δείπνου. Σε όλες τις επαφές της, η κ. Μαρκουλλή συνοδεύεται από τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Παύλο Αναστασιάδη.

(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply