Στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, θα εμφανιστεί η ομογενής μπαλαρίνα Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη

Στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, θα εμφανιστεί η ομογενής μπαλαρίνα Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη

Σε μία από τις πιο διάσημες σκηνές του κόσμου, στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, θα εμφανιστεί – σε πρωταγωνιστικό ρόλο – η διαπρεπής, ομογενής μπαλαρίνα από τη Ρωσία, Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη. Στο πλαίσιο της περιοδείας του θεάτρου Μαριίνσκι στις ΗΠΑ, από τις 17 έως τις 22 Ιανουαρίου, η Αλεξάνδρα θα είναι η σολίστ στο μπαλέτο «Το πουλί της Φωτιάς» (The Firebird).

Πρόκειται για το πρώτο, σημαντικό έργο του Ιγκόρ Στραβίνσι, το οποίο τον έκανε διεθνώς γνωστό και γράφτηκε κατά παραγγελία του Ντιάγκιλεφ, για τα Ρωσικά Μπαλέτα και παρουσιάστηκε το 1910 στο Παρίσι. «Δεν θα είναι η πρώτη μου εμφάνιση στην σκηνή του Kennedy Center, είναι όμως, η πρώτη φορά που θα εμφανιστώ εκεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Πουλί της Φωτιάς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Αγία Πετρούπολη η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη.

Η πανύψηλη μπαλαρίνα των Μαριίνσκι (ύψος 1,82), που κατάφερε να ξεχωρίσει με την έμφυτη βασιλική της στάση, την ιδιαίτερη ομορφιά και χάρη, που οφείλει στο ελληνικό της αίμα – όπως χαρακτηριστικά έχει πει γι’ αυτή η «μούσα» των μπαλέτων Μαριίνσκι, Ουλιάνα Λοπάτκινα – αισθάνεται υπερηφάνεια για την ιστορική της πατρίδα, στην οποία, όπως επισημαίνει, απογειώθηκε η τέχνη του χορού και του θεάτρου.

Σύσφιγξη των δεσμών των ομογενών

«Ως ελληνικής καταγωγής Ρωσίδα χορεύτρια μπαλέτου αισθάνομαι ότι συνεχίζω την παράδοση των αρχαίων προγόνων μου. Ως Ελληνίδα και καλλιτέχνιδα με εκφράζουν απόλυτα οι στίχοι του Διονύσιου Σολωμού, Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου», θα μας πει η Αλεξάνδρα.

Η καταξιωμένη μπαλαρίνα, Ποντιοπούλα στην καταγωγή, η οποία έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον τίτλο της «Τιμώμενης Καλλιτέχνιδας της Ρωσίας», έχει περιοδεύσει με τα περίφημα μπαλέτα Μαριίνσκι σε χώρες της Ευρώπης και της Λ. Αμερικής, στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, κ.ά. Έχει, μάλιστα, βαθειά επιθυμία να γνωρίζει το έργο της και ο απόδημος ελληνισμός.

Το όνειρό της είναι η επιστροφή στην πατρίδα

Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1977 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), όταν ο πατέρας της πήγε εκεί για σπουδές. Εκεί γνώρισε και τη Ρωσίδα μητέρα της. Και οι δύο ασχολήθηκαν έντονα με τον πρωταθλητισμό. Με την αποφοίτησή της, το 1995, πήρε το δίπλωμα του Διεθνούς Διαγωνισμού Βαγκάνοβα (Vaganova-Prix) στην Αγία Πετρούπολη και μπήκε στο θίασο του Θεάτρου Μαριίνσκι.

Σ’ ένα ατέρμονο ταξίδι στο δρόμο προς την επαγγελματική καταξίωση, έχει χορέψει, ως σολίστ, σε πολλές παραστάσεις, με τα μπαλέτα Μαριίνσκι σ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων «Το σιντριβάνι του Μπαχτσισαράι», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Δον Κιχώτης» και «Ο Καρυοθραύστης», ενώ έχει εμφανιστεί πλάι σε μεγάλους χορευτές, όπως οι Ζελένσκι, Κουζνεζόφ, Ιβάντσενκο, Περετόκιν, Ζαχάροβα, Λοπάτκινα, Μαχάλινα κ.ά. Η πιο ιδιαίτερη στιγμή, για την ίδια, ήταν η εμφάνισή της στη σκηνή του Ηρωδείου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και της Επιδαύρου το 2009.

 

(Πηγή:sae)

 

NO COMMENTS

Leave a Reply