Tina Kefalas: Μια Ελληνο – Αμερικανίδα Μαραθωνοδρόμος έτοιμη να κατακτήσει το Λονδίνο

Tina Kefalas: Μια Ελληνο – Αμερικανίδα Μαραθωνοδρόμος έτοιμη να κατακτήσει το Λονδίνο

Από την Μαριάννα Τσάτσου
Στις 27 Απριλίου, θα καθίσουμε όλοι γύρω από την τηλεόραση και θα παρακολουθήσουμε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Θα παρακολουθούμε όλοι μας, αν και λίγο βαριεστημένοι, και θα ακούμε τον Bob Costas να εξηγεί έξυπνα την χορογραφία. Όταν όμως θα εισέλθει στο στάδιο πρώτη η ελληνική σημαία, τότε όλοι μας θα νιώσουμε λίγο ψηλότεροι, λίγο περισσότερο περήφανοι και κάπως περισσότερο ξεχωριστοί. Θα κοιτάξουμε τους Αμερικάνους φίλους μας στο δωμάτιο και θα σχολιάσουμε το πόσο περήφανοι είμαστε για τους προγόνους μας και την ιστορία μας.
Πίσω από την σημαία υπάρχουν όμως μερικές δεκάδες υπερήφανων αθλητών, που ξεπέρασαν διάφορα εμπόδια για να βρεθούν εκεί- μια εξ’ αυτών θα είναι και μια “δική” μας αθλήτρια. Θα μπορούσε να είναι η αδερφή σου, η κόρη σου, η φίλη σου. Η Tina Kefalas θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο και, ντυμένη στα ελληνικά χρώματα και με το ακτινοβόλο χαμόγελο στο πρόσωπο, θα εκπροσωπεί όλους τους Ελληνο-Αμερικανούς. Η Tina γεννήθηκε και πέρασε την παιδική και εφηβική της ηλικία στο Σαν Φρανσίσκο. Μεγάλωσε όπως όλοι μας- εκκλησία κάθε Κυριακή, ελληνικό σχολείο (παρά την αντίθεσή της) και ελληνικούς χορούς. Διάβασε και εργάστηκε σκληρά για να την δεχτούν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και τότε, οι συνθήκες της ζωής την έφεραν πίσω στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει το όνειρο ζωής που είχε, να γίνει αθλήτρια παγκοσμίου φήμης και να διαγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Tina αντιπροσωπεύει όλους εμάς που έχουμε ένα όνειρο, το κυνηγάμε με όλες μας τις δυνάμεις, αποτυγχάνουμε κιόλας και προσπαθούμε περισσότερο. Οι αναποδιές, οι πληγές και τα εμπόδια της ζωής μας κάνουν πιο δυνατούς. Θέτουμε στόχους, επικεντρωνόμαστε σε αυτούς και τελικά τους πετυχαίνουμε. Η Tina πέτυχε τον δικό της, να διαγωνιστεί στους Ολυμπιακούς, στο άθλημα που αντιπροσωπεύει περισσότερο την Ελλάδα, τον Μαραθώνιο.
Και τώρα, η Tina χρειάζεται την υποστήριξή μας. Κυρίως την πνευματική μας δύναμη, που χιλιάδες Ελληνο-Αμερικανοί μπορούν να της δώσουν απλά και μόνο με το να την σκεφτόμαστε στις προσευχές μας και να της στέλνουμε θετική ενέργεια, κατανοώντας ότι μπορεί να μας κάνει περήφανους. Αλλά χρειάζεται και οικονομική ενίσχυση. Η Tina επρόκειτο να λάβει υποτροφία από την Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου και από την αθλητική ένωση της ΑΕΚ, αλλά και οι δύο είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και άρα, η πληρωμή της φαντάζει μάλλον απίθανη.
Η Tina θα παραμείνει για 5 εβδομάδες στο Καρπενήσι προκειμένου να κάνει προπονήσεις σε υψηλό υψόμετρο- όλα τα έξοδά της θα τα καλύψει μόνη της. Ο προπονητής, επίσης απλήρωτος, αναμένει ότι θα κάνει τον καλύτερό της χρόνο στο Λονδίνο. Εν είδει αστεϊσμού τον ρώτησα, “και τι θα γίνει με τα αθλητικά παπούτσια;” Και εκείνος απάντησε: “Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερα ζευγάρια, αλλά δεν έχουμε χρήματα.” Η Tina δεν διαθέτει κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης- προνόμια που θεωρούνται δεδομένα για άλλους αθλητές ανά τον κόσμο. Εξετάσεις αίματος, μασάζ (για να χαλαρώνουν οι μύες), αξονικές, όλα πρέπει να τα πληρώνει από την τσέπη της. “250 ευρώ για εξετάσεις αίματος- είναι πολλά λεφτά,” σχολιάζει η Tina χαμογελώντας….είναι νικήτρια. Η Tina, όπως όλοι μας, είναι μια αφοσιωμένη στον στόχο της επαγγελματίας. Θα παραμείνει προσηλωμένη στον σκοπό της παρά τις αντιξοότητες, θα δουλέψει κάθε μέρα και σκληρότερα δίνοντας όλο της το ‘είναι’ και είμαι σίγουρος, ότι θα τελειώσει τον Μαραθώνιο με ένα προσωπικό ρεκόρ. Και εκείνη την ημέρα, στις 5 Αυγούστου, καθώς θα την βλέπουμε με ενθουσιασμό να τρέχει με αντίπαλους τις καλύτερες μαραθωνοδρόμους του κόσμου, θα μπορούμε να πούμε με περηφάνια στους φίλους μας: “Την ξέρω την Τίνα, την βοήθησα να αγοράσει τα αθλητικά της παπούτσια.”
Ενημερωθείτε για τις προπονήσεις της Τίνα στο προσωπικό της blog, διαδώστε το παντού και βοηθήστε την όσο πιο πολύ μπορείτε.
(Το παρόν άρθρο γράφτηκε από τον Stamatis N Astra- φιλική συμμετοχή)

NO COMMENTS

Leave a Reply