Οι Έλληνες της Αλάσκα “λιώνουν” τους πάγους με το Ελληνικό Φεστιβάλ

Οι Έλληνες της Αλάσκα “λιώνουν” τους πάγους με το Ελληνικό Φεστιβάλ

Στην Αλάσκα, την 49 πολιτεία των ΗΠΑ, ή αλλιώς το φυσικό σύνορο της γης, την πόλη με τους παγετώνες και τα φιορδ και την άγρια φύση που διασχίζει ο Βόρειος πολικός κύκλος 75 ελληνικές οικογένειες κάνουν την διαφορά.

Η Ελληνική Κοινότητα που έχουν δημιουργήσει οι ομογενείς μας, με έδρα το Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή πόλη της Αλάσκας, γίνεται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, σημείο αναφοράς. Ο λόγος; Μα φυσικά το Ελληνικό φεστιβάλ που διοργανώνουν λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο και προσελκύει μεγάλο κοινό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι κάτοικοι της περιοχής ανέρχονται στις 627.000 και το φετινό Φεστιβάλ που διενεργήθηκε μεταξύ 17-19 Αυγούστου είχε 10.000 επισκέπτες!

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μαρία Μπάσκους έχει βάλει στόχο ζωής να μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό στις μικρότερες γενιές και να προβάλλει την Ελλάδα και την ομορφιά της σε αυτό το “κρύο” σημείο του πλανήτη. «Είμαστε υπερήφανοι για την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό μας, που προσπαθούμε πρώτα απ’ όλα να τον μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας» τονίζει.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν μέρες πριν και οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά όπως, αρνί, φασολάκια γιαχνί, ντολμαδάκια, παστίτσιο, γιουβέτσι ενώ δεν ξεχνά κανείς το σουβλάκι. Ιδιαίτερη πέραση έχει το ελληνικό καφενείο και ζαχαροπλαστείο που στήνεται εκείνες τις μέρες και οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν την γλύκα του γαλακτομπούρεκου και του μπακλαβά, να αφεθούν στην γεύση του ραβανί και των κουραμπιέδων μαζί με ελληνικό καφέ. Όλοι μπορούν να πάρουν κάποια λιχουδιά σπίτι τους.

Φυσικά ο χορός και η μουσική δεν λείπουν. Παραδοσιακά τοπικά συγκροτήματα παρουσιάζουν ένα μέρος της δουλειάς τους. «Χορεύει ο κόσμος και τρώει ελληνικά, με λίγα λόγια για ένα Σαββατοκύριακο αισθάνεται μαζί μας Έλληνας. Αυτό επιδιώκουμε και εμείς και είμαστε χαρούμενοι που το πετυχαίνουμε» λέει χαρακτηριστικά η Μαρία.

Πέρα από το Φεστιβάλ, οι ομογενείς της Αλάσκα προβάλλουν και τον ελληνικό πολιτισμό κάθε χρόνο μέσα από εκδηλώσεις όπως οι αναπαραστάσεις γάμων. Φέτος, προώθησαν τον Βυζαντινό πολιτισμό με την ευκαιρία της αγιογράφησης του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που έχουν οικοδομήσει μόνοι τους, σε κεντρικό σημείο του Άνκορατζ. Για την ολοκλήρωση του ναού έστησαν και μία μεγάλη λοταρία, με έπαθλο ένα αυτοκίνητο.

Όλοι τους όμως, δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι τους λείπει το φως της Ελλάδας, η ζεστασιά και η ομορφιά του τόπου τους. Γι’ αυτό μας κάνουν όλους περήφανους με την ζεστή αγκαλιά τους στον ελληνικό πολιτισμό σε μία τόσο κρύα περιοχή.
(πηγή: ΑΜΠΕ)

NO COMMENTS

Leave a Reply