Αυτοί ενήμεροι(;) και εμείς ανήμεροι!

Αυτοί ενήμεροι(;) και εμείς ανήμεροι!

Συνεχίζοντας κατά κάποιο τρόπο το χθεσινό θέμα, δηλαδή τη διάλυση, επανασυγκόληση και εν συνεχεία πέταμα μετά την πρόχειρη επισκευή του ΣΑΕ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (κατά τη ρήση του αλήστου μνήμης Μαρούδα, πρώτου «σπόουκσμαν» του πρώτου κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ, αυτού στο οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα μέχρι και σήμερα να μοιάση η Νέα Δημοκρατία – όπως η Ελλάς προσπαθεί να μοιάση τα τελευταία 150 χρόνια εις τα λελεμπρυσμένα έθνη της Εσπερίας – χωρίς αποτέλεσμα βέβαια, αφού ακόμη και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθή ότι το ιμιτασιόν είναι πάντα ιμιτασιόν) ήθελα να παρατηρήσω και να το θέσω στην προσοχή όσων ακόμη πληρώνουν φόρους εν Ελλάδι, ότι κάθε φορά που αναλαμβάνει εις κυβερνητικός αξιωματούχος θέσιν με οιουδήποτε είδους αρμοδιότητα περί των ομογενών, παίρνει το αεροπλάνο και έρχεται για περιοδεία, κατά προτίμηση στις ΗΠΑ – ποιός το …πηδάει το Αζερμπαϊτζάν, άλλωστε – και εφού πάρει σβάρνα διάφορες κοινότητες, σχολεία, καφενεία, ΚΑΨΙΜΙ τύπου ομοσπονδιακών λεσχών, άντε και καμμιά έδρα ελληνικών σπουδών για να μην τού’ρθη αποπληξία, πριν πέση με τα μούτρα στα ψώνεια (πραγματικός σκοπός της επισκέψεως. Οταν είχε έρθει παλαιότερα ο Τραγάκης ως 123ος και βάλε πρόεδρος της Βουλής για να εκπροσωπήση το …Κυνοβούλιο στην ελληνική …παρέλευση της Νέας Υόρκης, σχεδόν πήρε σασί από το βάρος το βαν που μετέφερε στο αεροδρόμιο το σετ ελαφρώς πράσινου χρώματος βαλιτσών με τα ψώνεια που έκανε μετά της χαριεστάτης συζύγου του. Το είδα με τα μάτια μου, έξω από το Τέρμιναλ 1 όπου είχε έδρα η πάλαι ποτέ Ολυμπιακή) υποτίθεται πως ενημερώνεται! Κι’αφού ενημερωθή μέχρι τα μπούνια, όσο δεν πάει άλλο, βγάζει μερικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια του χεσίματος, άντε μπορεί να κάνη και καμμιά έκθεση ιδεών σαν καλός μαθητής (των προκατόχων του) και μετά περιμένει πότε θα πάει σε κάποια άλλη θέση για να ενημερωθή περί άλλων προβλημάτων που περιμένουν λύση από της απελευθερώσεως και εντεύθεν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του κ. Κασσίμη, για παράδειγμα ή του κ. Τσιάρα τώρα, οι αποφάσεις έχουν βγει πριν την επίσκεψη, οπότε αναρωτιέται ο κάθε καλοπροαίτερα αφελής, προς τί ο λόγος του ταξιδίου; Ο Κασσίμης μάλιστα, σε «συνέντευξη» στο εδώ γραφείο Τύπου της Ελλάδος (Νέα Υόρκη) είχε ύφος εκατό δασκάλων (δημοτικού) και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ξερά κοφτά τί πρόκειται να γίνη για το καλό μας! Με τη μαλακία που τον έδερνε, δεν μπήκε στον κόπο ούτε αυτός, ούτε οι μπιστικοί του να δουν ότι πολλά από αυτά που ξεφούρνιζε ήταν ακραιφνώς αντίθετα με την αμερικανική νομοθεσία, αλλά σιγά τα ωά, μήπως επρόκειτο να εφαρμοστούν;

Ο αγαπητός και πολύγλωττος, κατά τα άλλα, κ. Τσιάρας, δεν είναι Κασσίμης. Φέρνει κάτι από Φώφη Γεννηματά που μας επισκέφτηκε προ διετίας, επίσης για ενημέρωση, ως υφυπουργός Παιδείας, αν δεν κάνω λάθος, και μας είπε περιχαρής πόσα πολλά έμαθε, πριν επιβεβαιώση ότι η Ελλάς θα σταματούσε να στέλνη εκπαιδευτικούς σε κάποια σχολεία. Ο Τσιάρας είναι πιο «σμουδ οπερέιτορ» και μας είπε μεν τί έχει αποφασιστεί να γίνη, ωστόσο, και εδώ είναι το στοιχείο που δείχνει τη μεγαλοθυμία του ανδρός, κάλεσε τους ομογενείς σε ενημέρωση-διάλογο κατόπιν εορτής! Σου λέει, ούτως ή άλλως θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά ας αφήσωμε και τους κρετίνους να πούνε τις παπαριές τους, νόημα δεν πρόκειται να βγη, οπότε ό,τι λέμε κι’ αποφασίζουμε θα φαντάζει ακόμη πιο σωστό (σαν συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ). Και δίκιο είχε αν κρίνη κανείς από το καραπουτσαριό που μαζεύτηκε προχτές στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων όπου δεν πήρε πολύ ώρα για να γίνη η ώρα του παιδιού. Δεν ήξερε κανείς ποιόν να πρωτολυπηθή: τους θαμώνας ή τον υφυπουργό που έψαχνε …να ενημερωθή από τέτοιο πλήθος; Εκτός κι’αν αρέσκεται και ο ίδιος στο «γκρουπ θέραπι».

Τέλος πάντως, για αλλού ξεκίνησα κι’αλλού έφτασα, ούτε ο Χρύσανθος ο Λαζαρίδης να ήμουνα! Ελεγα λοιπόν, ότι έχει παραχρησιμοποιηθεί η καραμέλα για να μην πω το γλυφιντζούρι των δήθεν ενημερωτικών ταξιδιών. Τόσα χρόνια, τόσοι που έχουν έρθει και έχουν πάει, δεν έχουν κάνει αναλύσεις, δεν υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα επί των οποίων να πατήση ο κάθε νέος αξιωματούχος προκειμένου να καταλάβη περί τί μετεώρου β(λ)ήματος πρόκεται η ενασχόληση με την …ωμογένεια; Και καλά, πες ότι οι προηγούμενοι ήταν τεμπέληδες, αναλφάβητοι (υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις), ανοργάνωτοι, κακοί με αποτέλεσμα να κάψουν ό,τι υπήρχε για να παραλάβη ο καινούργιος καμμένη γη ή ταμπούλα ράσα (πού’λεγε κι’ο Σπηλιωτόπουλος ως Υπουργός Παιδείας. Προφανώς το «ράσα» το καταλάβαινε ως συνοδευτικό του Θρησκευμάτων) ώστε να γράψη τη δική του ιστορία (ή όπως ο πρώην ΓΓ Ενημέρωσης, ο Λιβαδάς, απλώς άχρηστοι). Αλλά δεν υπάρχουν ανά τις ΗΠΑ τόσα προξενεία, γραφεία Τύπου, κοινότητες, αρχιεπισκοπή (άσχετα αν βρίσκεται υπό τουρκική επιστασία) ώστε να μπορέση ο εκάστοτε νεοδιορισθείς αξιωματούχος να λάβη την ενημέρωση που χρειάζεται; Κι’αν δεν μπορούν να του προσφέρουν ούτε αυτό οι εν λόγω υπηρεσίες του ελλαδικού κράτους, γιατί δεν βγαίνει να το πη; Για ποιό λόγο απαιτείται κάθε φορά κι’από ένα σετ περιοδειών με στόχο τό ίδιο πράγμα εδώ και 30 χρόνια, την ενημέρωση;

Πάλι καλοπροαίρετα θα παραδεχτώ ότι καμμία έκθεση δεν μπορεί να ισοσκελίση την αμεσότητα της εμπειρίας. Δηλαδή, ό,τι «ριπόρτ» και να διάβαζε ο κ. Τσιάρας για την προχτεσινή συγκέντρωση στην Ομοσπονδία δεν θα μπορούσε ποτέ να συλλάβη το …βάθος του πράγματος αν δεν ήταν εκεί να το ζήση ο ίδιος! Ούτε ο Τσιφόρος δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπαραστήση το τραγελαφικόν της καταστάσεως, χώρια που τα κρατικά φερέρωνα και οι όποιοι «ανταποκριτές» το παρουσιάσανε ως σοβαρή εκδήλωση, τρομάρα τους!

Πριν όμως πάρουν το αεροπλάνο κι’αρχίσουν τα ταξίδια, θα πρέπει να έχη γίνει η ανάλογη επιτελική προεργασία, να έχη σχηματιστή ατζέντα, να κλειστούν τα κατάλληλα ραντεβού και να υπάρξουν επαφές ουσίας από τις οποίες θα προκύψει κάτι που θα πάει παραπέρα τον όποιο σχεδιασμό. Αυτό θα περίμενε κανείς ως κάτι καινούργιο και επειδή θέλω να είμαι αθεράπευτά αισιόδοξος, περιμένω ότι ο κ. Τσιάρας θα μας εκπλήξη ευχάριστα και την επόμενη φορά που θα έρθη με το καλό θα μας βάλη γυαλιά. Μένει να δούμε αν θα είναι μυωπίας ή ηλίου προκειμένου να προστατευτούμε από το εκθαμβωτικόν της κεφαλής του!

Δημήτρης Ρομποτής D.R.

NO COMMENTS

Leave a Reply