Στη φυλακή ο ελληνικής καταγωγής πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριάκου

Στη φυλακή ο ελληνικής καταγωγής πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριάκου

indexΟ Τζον Κυριάκου πρόκειται να γίνει, σε λίγες εβδομάδες, ο πρώτος εν ενεργεία ή πρώην πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) που θα εκτίσει ποινή φυλάκισης για αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σε δημοσιογράφο.

Η «New York Times» αφιέρωσε στην έκδοση του Σαββάτου μακροσκελέστατο δημοσίευμα-πρώτο θέμα της εφημερίδας, το οποίο αναδημοσιεύει ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον ομογενή πρώην πράκτορα θα ανακοινωθεί επίσημα στις 25 Ιανουαρίου ποινή φυλάκισης 30 μηνών, στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τις Αρχές, με την οποία παραδέχτηκε ότι παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο σχετικά με την ταυτότητα των ατόμων των μυστικών υπηρεσιών, στέλνοντας με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το όνομα ενός μυστικού πράκτορα της CIA σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος ωστόσο δεν το δημοσίευσε. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 1982 και είχε ως στόχο να εμποδίσει την εσκεμμένη δημοσίευση των ονομάτων των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που θα αποκάλυπτε τη μυστική δουλειά τους και θα έθετε παράλληλα τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Στα περίπου 15 χρόνια της καριέρας του στη CIA ο 48χρονος σήμερα Κυριάκου απέσπασε πολλούς επαίνους. Ήταν μεταξύ των αξιωματούχων της Υπηρεσίας που είχαν ασχοληθεί με την καταδίωξη της «Αλ Κάιντα», αλλά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Κυριάκου ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που το 2002 εντόπισε τον Αμπου Ζουμπάιντα, αλλά και άλλους παραστρατιωτικούς, η σύλληψη των οποίων στο Πακιστάν είχε θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία, ένα περίπου χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Από την CIA έφυγε το 2004, ακολουθώντας καριέρα συμβούλου. Οι κριτικές που τον συνόδευαν ήταν ανάμεικτες. Κάποιοι επαινούσαν τις δεξιότητές του, κυρίως ως αναλυτή, και ως εκτελεστικό όργανο στο εξωτερικό. Κάποιοι άλλοι, τον θεωρούσαν ένα “χαλαρό κανόνι”.

Ο Κυριάκου βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας όταν μίλησε το 2007 στην τηλεόραση για τη μέθοδο του τεχνητού πνιγμού. Γρήγορα έγινε η πηγή των πληροφοριών για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο δημοσιογράφος στον οποίο ο Κυριάκου έδωσε το όνομα του μυστικού πράκτορα.

Από την πλευρά του, ο ομογενής πρώην πράκτορας της CIA ισχυρίζεται πως όταν έδωσε το όνομα του μυστικού πράκτορα στον δημοσιογράφο το έκανε επειδή απλά ήθελε να τον βοηθήσει να βρει μια πηγή και δεν είχε πρόθεση να δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Στην πραγματικότητα, το όνομα τού εν λόγω πράκτορα δεν αποκαλύφθηκε παρά μόνο μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά του Κυριάκου.

(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply