Στήριξη στην Ελλάδα από Κέρι – Λιου

Στήριξη στην Ελλάδα από Κέρι – Λιου

Venizelos_KeryΤην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για την ανάκαμψη της οικονομίας του εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Κέρι τον συνεχάρη για την ελληνική Προεδρία στη ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε σε συνεργασία» με σκοπό την έξοδο από την κρίση, καθώς και για μια σειρά θεμάτων, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε θέματα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Κατά την κοινή εμφάνισή τους πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο «για δύσκολες αποφάσεις που λάβατε» και «που δεν είναι εύκολες πολιτικά», όπως τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι «θα εργαστούμε βήμα με βήμα» για αυτά τα θέματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάνοντας αναφορά στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ και υπογραμμίζοντας τον «παράγοντα αταθερότητας» που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, όπως επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η κρίση» και ότι στον τομέα εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα είναι πάντα «παράγοντας σταθερότητας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την προσπάθεια «εθνικής ανοικοδόμησης».
Τέλος είπε ότι «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» με τις ΗΠΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Μετά τις δηλώσεις ακολουθεί η συνάντηση των δύο υπουργών, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μελών της συνοδείας του κ. Βενιζέλου.
Πριν τη μετάβασή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, τον οποίο ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας. Επίσης, συζήτησαν την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, τα «σημερινά δεδομένα» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κέρι, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), όπου θα έχει γεύμα με σημαντικά στελέχη δεξαμενών σκέψης.

«Εχουμε κοινά συμφέροντα»
«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Βενιζέλο, εδώ στην Ουάσιγκτον. Έχουμε ξανασυναντηθεί, αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε εδώ (στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και είναι χαρά μου να τον καλωσορίσω. Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και ανυπομονούμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί τους σε αυτόν το ρόλο, αλλά και για τη συνέχιση της πορείας προς την οικονομική ανάκαμψη.

Γνωρίζουμε ότι ήταν πολύ, πολύ δύσκολη (αυτή η προσπάθεια). Πρόκειται για σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να γίνουν. Δεν είναι ποτέ εύκολο πολιτικά. Αυτές οι επιλογές έγιναν και νομίζω ότι υπάρχει βελτίωση. Και βήμα-βήμα, θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία μας όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή.
» Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα για τα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε:
«Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την ευγενική πρόσκληση. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα για να συζητήσουμε απευθείας μαζί σας, λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η Προεδρία, ιστορικά μιλώντας, η πέμπτη μετά την ελληνική ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας, μιας χώρας πέρα από την κρίση. Χωρίς αμφιβολία, το κύριο ελληνικό εθνικό πρόβλημα είναι η κρίση και η εθνική ανασυγκρότηση, μετά απ’ αυτή την πολύ σκληρή εμπειρία της ύφεσης και της ανεργίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:
«Όμως, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας , η Ελλάδα είναι πάντα ένας παράγοντας σταθερότητας για την περιοχή μας, για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για την Ανατολική Μεσόγειο. Και σε αυτή τη βάση υπηρετούμε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες απόψεις. Και έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας ως φίλοι και σύμμαχοι. Σας ευχαριστώ πραγματικά πάρα πολύ για αυτή την ευκαιρία».
(Πηγή: tromaktiko)

NO COMMENTS

Leave a Reply