Επιστολή της Παμμακεδονικής ΗΠΑ προς τον Τζον Κέρι

Επιστολή της Παμμακεδονικής ΗΠΑ προς τον Τζον Κέρι

tzon_keriΝα μην προωθήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ζητά η  Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών, με επιστολή της στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Στην επιστολή του ελληνοαμερικανικού αυτού φορέα – εκπροσωπεί μακεδονικές οργανώσεις και συλλόγους στην Αμερική -, τονίζεται ότι «οι χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ένταξη» και «η ΠΓΔΜ δεν είναι μία από αυτές τις χώρες».

Στην εκτενή επιστολή προς τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία υπογράφουν ο ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης, Δημήτρης Χατζής και ο ύπατος γραμματέας, Θωμάς Ρήγας, καταγράφονται οι θέσεις της Παμμακεδονικής σε σχέση με την ιστορία, τη «μακεδονική ταυτότητα», το όνομα και τις «επεκτατικές επιδιώξεις» των Σκοπίων, ενώ σχολιάζονται σχετικές αναφορές του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Πολ Γουόλερς, καθώς και το πρόσφατο αίτημα μελών του Κογκρέσου (με επιστολή τους στον Τζον Κέρι) για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής.

«Μια θετική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα αποτελέσει βασικό στοιχείο για την αποφυγή της απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, στην οποία καταγράφονται τα «οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα» της Ελλάδας ως μιας «ηγετικής και σταθεροποιητικής δύναμης» στα Βαλκάνια, μέλους του ΝΑΤΟ για πάνω από 60 χρόνια και πλήρες μέλους της ΕΕ.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι «είναι προφανές ότι το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από το όνομα του βόρειου γείτονα της Ελλάδας» και ότι «πρόκειται για τη δημιουργία μιας χώρας βασισμένης σε υπερεθνικιστικά ιδανικά».

1 COMMENT

  1. The festering issue of FYROM’s permanent name by which it should be known could have been avoided were a suitable, political decision made immediately upon the dissolution of Yugoslavia. Instead, leaders without creativity and ignorant of the region’s fraught history persist in using Macedonia as the country’s generic name, implying irredentist designs over a major prefecture of the same name found in northern Greece, and including that country’s second major city of Thessaloniki. Without serious social, political, and economic problems begging attention and resolution, FYROM’ can find another name, to improve relations with its neighbor, and improve its chances for eventual accession to the European Union. Greece can do well to work with its European partners, the United Nations, and the United States to keep the focus on a widely-accepted solution.

Leave a Reply