Έκθεση με παραδοσιακές στολές στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγο

Έκθεση με παραδοσιακές στολές στο Ελληνικό Μουσείο του Σικάγο

threads-of-traditionΗ κοπέλα φόρεσε με ανυπομονησία την παραδοσιακή νυφιάτικη στολή, που την έκανε να αισθάνεται ακόμα πιο όμορφα την ημέρα του γάμου της, στο χωριό Χλωμό της Βορείου Ηπείρου. Η βελούδινη στολή με τα χρυσά και τα μοβ κεντήματα, τοποθετήθηκε προσεκτικά στο μπαούλο και μαζί με τα υπόλοιπα υπάρχοντα ταξίδεψε στις ΗΠΑ, συνοδεύοντας την προσπάθεια της κατόχου της να δημιουργήσει καλύτερη ζωή. Πολλά χρόνια μετά, η δισέγγονη της νύφης εμπιστεύτηκε την στολή στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο (National Hellenic Museum) στο Σικάγο και είναι μια από αυτές που μπορεί να δει ο επισκέπτης της έκθεσης «Νήματα της Παράδοσης» (Threads of Tradition).

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου, περιλαμβάνει 18 παραδοσιακές στολές από τη Συλλογή του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου σε φυσικό μέγεθος και 100 μινιατούρες-πιστά αντίγραφα στολών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Μουσείου Κόνι Μουρτουπάλας, η έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή του Μουσείου στην καταγραφή και διατήρηση της ελληνικής παρουσίας στις ΗΠΑ, αλλά και της ιστορίας μιας οικογένειας.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία με παραδοσιακές στολές στην Ευρώπη, καθώς λόγω του ιδιόμορφου γεωγραφικού ανάγλυφου (ορεινές περιοχές, νησιά) δύο κοντινές περιοχές μπορεί για αιώνες να μην είχαν άμεση επικοινωνία, να μην αλληλεπηρεάζονταν.

Μια στολή που δυσκόλεψε τους ειδικούς του Μουσείου στην ταυτοποίησή της βρέθηκε τελικά ότι είναι από την Αρκαδία (απ” όπου κατάγονται πολλοί Έλληνες του Σικάγου) και πιο συγκεκριμένα από τη Νεστάνη. Η ιδιαίτερη αυτή στολή θυμίζει τα ρούχα της δεκαετίας του 1970 και αποτελείται από μακριά φούστα σε μπλε και άσπρο ψιλό καρό με φραμπαλάδες και ζακέτα.

Μεταξύ των στολών που εκτίθενται είναι και η νυφική του Μετσόβου, που έχει την ιδιαιτερότητα ότι συνδυάζει το μακρύ ροζ μεταξωτό φόρεμα με το μάλλινο βαρύ σεγκούνι (πανωφόρι)

Μια ομογενής από την Αριζόνα εμπιστεύτηκε στο Μουσείο τη στολή του Μακεδονομάχου που απέκτησε για να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος εμπνευσμένος από τα κατορθώματα του Παύλου Μελά, μετέβη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να πολεμήσει στο πλευρό των συμπατριωτών του.

Η έκθεση αναδεικνύει, επιπλέον, την επιρροή που άσκησαν οι παραδοσιακές στολές σε σύγχρονους σχεδιαστές μόδας. Περιλαμβάνει εφτά ρούχα των σχεδιαστών του οίκου μόδας «Νίκος-Τάκης», που ενσωματώνουν παραδοσιακά μοτίβα.

NO COMMENTS

Leave a Reply