Στήριξη από ΗΠΑ επιδιώκει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Στήριξη από ΗΠΑ επιδιώκει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

mouseio-thes-nikisΆνοιγμα στους φιλότεχνους των Ηνωμένων Πολιτειών, επιχειρεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η διευθύντρια του οποίου, Μαρία Τσαντσάνογλου, συμμετείχε σε ειδικό σεμινάριο που διοργάνωσε το King Baudouin Foundation, στη Νέα Υόρκη.

«Όπως όλοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί στην χώρα μας, αντιμετωπίζουμε πολλά οικονομικά προβλήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσαντσάνογλου, επισημαίνοντας, ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε και υποσχέθηκε να μας βοηθήσει το King Baudouin Foundation, είναι η δημιουργία ενός Συλλόγου Φίλων του Μουσείου στην Αμερική. Και πιστεύω, ότι θα βρούμε ένα τρόπο να προσελκύσουμε φίλους και από την Ομογένεια και ευρύτερα Αμερικανούς φιλότεχνους».

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, «το King Baudouin Foundation είναι ένα ίδρυμα που βοηθά πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς από την Ευρώπη για να μπουν στη λογική της εύρεσης πόρων, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο. Αυτό το σεμινάριο δίνει την τεχνογνωσία για τη δημιουργία δικτύων και σε βοηθάει να απευθυνθείς στους κατάλληλους ανθρώπους. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών μουσείων και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Από πλευράς ελληνικής συμμετοχής ήταν το μουσείο μας και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο εκπροσώπησε ο Ηλίας Μαρσέλλος, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων».

Η κ. Τσαντσάνογλου πρόσθεσε, ότι «στην Ελλάδα είμαστε όλοι εξαρτημένοι από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Ο τρόπος που δουλεύει ένα μουσείο στην Αμερική είναι εντελώς διαφορετικός», σημειώνοντας επίσης, ότι «βέβαια, είναι αδύνατο να εφαρμόσουμε το αμερικανικό μοντέλο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα στην ευρωπαϊκή. Πιστεύω, ότι πρέπει να βρούμε μια μέση λύση, γιατί ένα από τα επιτεύγματα της Ευρώπης είναι, ότι έχει καταφέρει να επιχορηγεί τον πολιτισμό, γιατί ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και αυτές προσπαθούμε να αποκτήσουμε. Και ο απώτερος σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα Αμερικανών Φίλων του Μουσείου. Στην Ελλάδα, ήδη υπάρχει ένας Σύλλογος Φίλων του Μουσείου».

NO COMMENTS

Leave a Reply