Αφιέρωμα των ΝΥΤ στα γκράφιτι της Αθήνας

Αφιέρωμα των ΝΥΤ στα γκράφιτι της Αθήνας

inososΚρατώντας έναν κουβά στο χέρι σκαρφαλώνει σε μία σκαλωσιά στο κέντρο της Αθήνας με μοναδικό στόχο να μεταφέρει το μήνυμά του. Μερικές γρήγορες κινήσεις του καρπού και το αποτέλεσμα είναι ορατό από χιλιάδες περαστικούς. Ένα μωρό με δύο πρόσωπα που κοιτάζουν στην άβυσσο και στον ουρανό με το βλέμμα όμως κενό, θα παραμείνει εκεί για να μας υπενθυμίζει ένα μέλλον που δεν υπάρχει.

Και δεν πρόκειται για το μοναδικό μήνυμα διαμαρτυρίας στους τοίχους της Αθήνας. Για τον καλλιτέχνη με το όνομα iNo στόχος είναι να τραβήξει την προσοχή των πολιτών γύρω από την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Ο κόσμος στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση. Νιώθει την ανάγκη να δράσει, να αντισταθεί και να εκφραστεί» δηλώνει ο καλλιτέχνης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση προκάλεσε ένα ξέσπασμα δημιουργικής ενέργειας το οποίο με τη σειρά του μετέτρεψε την Αθήνα σε μία σύγχρονη Μέκκα της τέχνης του δρόμου στην Ευρώπη.

«Αν θες να μάθεις για την πόλη, μπορείς να κοιτάξεις τους τοίχους της» δηλώνει ο iNo ο οποίος συνήθιζε να φτιάχνει γκράφιτι στα τρένα, ωστόσο πρόσφατα πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει σαν καμβά τις προσόψεις των κτιρίων.

Εκτός από τον iNo δεκάδες άνθρωποι με ανησυχίες βρίσκουν ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από μία εικόνα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «The New York Times» η αστυνομία στην Αθήνα πολύ σπάνια συλλαμβάνει «γκραφιτάδες». Παρόλα αυτά πολλοί επιλέγουν να εργαστούν διακριτικά τη νύχτα, φορώντας μάσκες και αρνούμενοι να πουν το πραγματικό τους όνομα.
Για κάποιους το γκράφιτι αποτελεί μια μορφή βανδαλισμού ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν λόγο για καινοτόμες δημιουργίες. Άλλωστε τι καλύτερο από το να διοχετεύει κανείς το άγχος της καθημερινότητας σε έναν πολύχρωμο «πίνακα».

NO COMMENTS

Leave a Reply