Ο Γιάννης Γιόρτσος, απο τη Σχολή Μηχανικών USC Viterbi, έγινε δεκτός στην...

Ο Γιάννης Γιόρτσος, απο τη Σχολή Μηχανικών USC Viterbi, έγινε δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Yortsos-Yannis

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί και επισήμως πλέον από τη Τρίτη ο κ. Γιάννης Γιόρτσος, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου USC Viterbi και του τμήματος Μηχανικών. Η διάκριση αυτή ήλθε ως απόρροια της εξέχουσας ηγετικής του πορείας και των επιτευγμάτων του στο τομέα της μηχανολογίας.

Η Ακαδημία τίμησε τον κ. Γιόρτσο για τη συνεισφορά του στη ροή υγρών, τη μεταφορά και την διαδικασία αντίδρασης σε πορώδη και σπασμένα μέσα, όπως επίσης και την εκτεταμένη του ενασχόληση με τις τεχνικές εκδόσεις και την αφοσίωσή του στη διδασκαλία και περαιτέρω έρευνα της εφαρμοσμένης μηχανικής.

Έχοντας μεγαλώσει στην Ελλάδα, αποτελεί μεγάλη τιμή η εκλογή μου ως συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ακαδημία που ίδρυσε ο Πλάτωνας», δήλωσε ο Γόρτσος.

Η Ακαδημία Αθηνών ιδρύθηκε το 1926 και αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας. Η Ακαδημία στηρίζει έμπρακτα το ερευνητικό έργο, χρηματοδοτεί τις εκδόσεις, δίνει υποτροφίες και βραβεία ενισχύοντας έτσι τις επιστήμες, τον ανθρωπισμό και τις καλές τέχνες.

Τα επιτεύγματα του Γόρτσου έχουν τύχει διεθνούς καταξίωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Μηχανικών (NAE), εξωτερικός συνεργάτης της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, η πιο πρόσφατη απο τις οποίες περιλαμβάνει το Μετάλλιο Τιμής του Ellis Island.

Απο το 2006 ως το 2011 ο Γόρτσος διετέλεσε αρχισυντάκτης τεχνικών εφημερίδων της Ένωσης Μηχανικών Πετρελαίου (SPE). Το 2011 του απονεμήθηκε το Βραβείο Επίτιμου Μέλους για την SPE, όπως και για το AIME, δηλαδή το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μηχανικών Μεταλουργίας, Εξωρύξεων και Πετρελαίου. Να σημειωθεί πως πρόκειται για τις ανώτερες διακρίσεις που μπορούν να λάβουν τα μέλη των ενώσεων αυτών.

Ο Γόρτσος ξεκίνησε την απασχόλησή του στο τμήμα του USC το 1978 και απο το 2005 τελεί σαν κοσμήτπορας εκεί. Είναι επίσης καθηγητής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Πετρελαίου στο Chester F. Dolley. Επίσης, κατέχει την έδρα κοσμήτορα Zohrab A. Kaprielian στη Μηχανική. Υπο τη καθοδήγησή του, το πανεπιστήμιο Viterbi κατέστη ηγέτης παγκοσμίως στη μηχανική, τη πληροφορική και την εξ’αποστάσεως διδασκαλία.

Ο Γόρτσος αποφοίτησε απο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και έκανε το Μάστερ και το Διδακτορικό του στη Φιλοσοφία, στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Καλοφόρνιας, όλα στο τομέα των Χημικών Μηχανικών.

NO COMMENTS

Leave a Reply