Οι δύο ελληνικές οικογένειες που κατέκτησαν τις ΗΠΑ

Οι δύο ελληνικές οικογένειες που κατέκτησαν τις ΗΠΑ

Βρίσκονται ανάμεσα στις πλουσιότερες της χώρας

forbes

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στοίβαξαν τις ελπίδες τους για μία καλύτερη ζωή σε ένα πλοίο, μπάρκαραν από την Ελλάδα, διέσχισαν τον Ατλαντικό και έφτασαν στις ΗΠΑ για να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο. Τα κατάφεραν και πλέον είναι δύο από τις οικογένειες που κατέκτησαν τις ΗΠΑ, φιγουράροντας ανάμεσα στις πλουσιότερες της χώρας.

Είναι η οικογένεια Δημουλά και η οικογένεια Χασιώτη, τις οποίες το Forbes συμπεριέλαβε στη λίστα του με τις 185 πλουσιότερες των ΗΠΑ. Στη θέση 104 είναι η οικογένεια Δημουλά, με περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πηγή του εισοδήματός τους μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ- τα Market Basket- που ιδρύθηκε το 1917. Την αρχή έκαναν οι μετανάστες Θανάσης- Αρθουρ- και Ευφροσύνη Δημουλά, που άνοιξαν στη Μασαχουσέτη ένα μανάβικο, με «ειδικότητα» το φρέσκο αρνί. Το 1954 πούλησαν το κατάστημα σε δύο από τα έξι τους παιδιά, τον Τηλέμαχο- Μάικ- και τον Τζορτζ Δημουλά. Μέσα σε 15 χρόνια οι δυο τους μεταμόρφωσαν την επιχείρηση σε μία τεράστια αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Η δεύτερη ελληνική εκπροσώπηση στη λίστα του Forbes είναι η οικογένεια Χασιώτη, που βρίσκεται στη θέση 108, με περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδά τους προέρχονται από 600 μίνι μάρκετ και 2.000 βενζινάδικα. Το πρώτο βήμα έγινε από τους μετανάστες Βασίλη και Αφροδίτη Χασιώτη to 1938, όταν αγόρασαν ένα αγρόκτημα με μία και μοναδική αγελάδα στο Ρόουντ Αιλαντ. Τη μεταμόρφωσαν σε μία τεράστια φάρμα και το 1958 άνοιξαν το πρώτο κατάστημα γαλακτοκομικών τους. Ακολούθησε το πρώτο μίνι μάρκετ το 1962 και τα καταστήματα διαρκώς πολλαπλασιάζονταν όσο περνούσαν τα χρόνια, ενώ το 1993 ίδρυσαν και την Gulf Oil.

Σήμερα ο εγγονός τους, Αρης Χασιώτης, είναι πρόεδρος και CEO της εταιρείας, ενώ η θεία του, Λίλι Μπέντας είναι πρόεδρος του ΔΣ. Μάλιστα, το 1992 η εταιρεία πτώχευσε, αλλά κατάφερε να επανέλθει.

NO COMMENTS

Leave a Reply