Ο «Ποσειδώνας» θα εγκατασταθεί στην Ουάσινγκτον

Ο «Ποσειδώνας» θα εγκατασταθεί στην Ουάσινγκτον

ποσειδώνας

Ο «Ποσειδώνας», το επιβλητικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, θα εγκατασταθεί μόνιμα στον εξωτερικό χώρο του νέου κτηρίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το γλυπτό έχει ύψος 3,90 μέτρων και είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα. Είναι μια δωρεά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Αρχικά περιλαμβανόταν στη βραβευμένη σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τους υδάτινους πίδακες της πλατείας Ομονοίας του 1960, όμως ποτέ δεν τοποθετήθηκε. Η Αμερική λοιπόν, μετά από 54 χρόνια, αναλαμβάνει να κάνει αυτό που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Ο «Ποσειδώνας» δεν είναι το μόνο έργο του Ζογγολόπουλου που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εμβληματικές «Ομπρέλες» στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Για την επίτευξη της συμφωνία του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκου Θεοδωρίδη, και του γενικού διευθυντή, Άγγελου Μωρέτη, με το Πανεπιστήμιο George Washington μεσολάβησε ο νομικός, συλλέκτης και επιμελητής εκθέσεων Γιώργου Σταθόπουλου, ο οποίος πρότεινε και συντόνισε το όλο εγχείρημα λόγω του κύρους του Πανεπιστημίου και της μοναδικής τοποθεσίας του πλησίον του Λευκού Οίκου.

Τα εγκαίνια του «Ποσειδώνα», υπό την αιγίδα του προέδρου του Πανεπιστημίου George Washington θα πραγματοποιηθούν την 1η Οκτωβρίου. Επιπλέον, η σχολής Milken δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου George Washington θα φιλοξενήσει μία έκθεση αφιερωμένη στο Γιώργο Ζογγολόπουλο με επιλογές φωτογραφιών από εμβληματικά έργα μεγάλων διαστάσεων, εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προβληθεί στο κοινό της Αμερικής το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη αλλά και να αποτελέσει έναυσμα για την πραγματοποίηση περισσότερων καλλιτεχνικών δρώμενων μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. Η παρουσία του «Ποσειδώνα» στην Washington τιμά όχι μόνο τον Γιώργο Ζογγολόπουλο αλλά ολόκληρη την ελληνική τέχνη που εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στις Η.Π.Α.

NO COMMENTS

Leave a Reply