Ο «Σίσυφος» ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη

Ο «Σίσυφος» ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη

σισυφος

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ζωγράφος, δημιουργός κόμιξ, σκηνογράφος, ερμηνευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης, ταξιδεύει για τη Νέα Υόρκη μαζί με ένα θραύσμα του Still Life – της παράστασης που παρουσίασε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Πρόκειται για τον Σίσυφο που θα παρουσιαστεί στο περίφημο Watermill Center Summer Benefit Gala του Ρόμπερτ Γουίλσον στις 26 Ιουλίου.
Στην παράσταση «Still Life», αντλώντας έμπνευση από το μύθο του Σίσυφου, ο χορογράφος παρουσιάζει τον άνθρωπο ως εργάτη στην ερημιά ενός – μεταφυσικής υφής – «πουθενά» να αναμετράται με τη βαρύτητα και την ελαφρότητα, την απάτη και την αλήθεια. Σε μια σκηνική ερημιά, ο άνθρωπος- εργάτης αναμετριέται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθειά του να ενωθεί με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τον περιέχει. Τα σώματα ισορροπούν και διασπώνται, δημιουργώντας οπτικές απάτες με στόχο να φωτίσουν σταδιακά τη σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα. Εκτός από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, συμμετέχουν οι Παυλίνα Ανδριοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους, Αργύρης Πανταζάρας, Αριστείδης Σερβετάλης, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσο Σκώτη.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέβασε ένα βίντεο από την κεντρική σκηνή του Πουθενά (2009) και σε τρεις μέρες 300.000 views καταμετρήθηκαν.
Η σκηνή αυτή – την οποία αφιέρωσε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου- έγινε και η έμπνευση της πρώτης σκηνής του Dust του Ακραμ Καν που κάνει παγκόσμια περιοδεία με τον δημιουργό να ομολογεί στο πρόγραμμα ««Η πρώτη σκηνή του Dust είναι εμπνευσμένη από το “σύστημα σωματικής μηχανικής” που δημιούργησε αρχικά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.» Με τη σκηνή αυτή του Ακραμ Καν να αποσπά εξαιρετικές κριτικές στα διεθνή μέσα, η νέα κυκλοφορία του βίντεο με την πρωτότυπη ιδέα, αυτή του Δημήτρη Παπαϊωάννου έχει φέρει ένα πρωτοφανές ρεκόρ εκατοντάδων χιλιάδων views μέσα σε τρεις μέρες.

NO COMMENTS

Leave a Reply