Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις καταθέσεις Αμερικανών πολιτών

Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις καταθέσεις Αμερικανών πολιτών

xardouvelis

Η Ελλάδα φαίνεται αποφασισμένη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την απρόσκοπτη εφαρμογή του αμερικανικού νόμου φορολογικής συμμόρφωσης για λογαριασμούς εξωτερικού (FATCA), σύμφωνα με τον οποίο από εδώ και στο εξής όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν εκτός των ΗΠΑ οφείλουν να ενημερώνουν τις αμερικανικές αρχές για τις συναλλαγές που έχουν με Αμερικανούς πολίτες σε ό,τι αφορά λογαριασμούς και επενδυτικά προϊόντα. Η σχετική υποχρέωση ισχύει από 1ης Ιουλίου.Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έχει δηλώσει στην Ουάσιγκτον την πρόθεσή του να το αναλάβει προσωπικά ώστε να υπάρξει διακρατική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, με χρονικό περιθώριο το τέλος του 2014.

Γνώστης της αμερικανικής πραγματικότητας και της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδουβελης, έχει διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον την πρόθεσή του να το αναλάβει προσωπικά ώστε να υπάρξει διακρατική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους. Στο πλαίσιο αυτό έχει επικοινωνήσει και έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής οι Αμερικανοί πολίτες που ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα θα κινεί τον σχετικό μηχανισμό ενημέρωσης των αμερικανικών αρχών. Αυτό ισχύει τόσο για λογαριασμούς σε ελληνικές ή άλλες μη αμερικανικές τράπεζες όσο και σε υποκαταστήματα αμερικανικών τραπεζών που ενδεχομένως να λειτουργούν στην Ελλάδα.

NO COMMENTS

Leave a Reply