Θανάσης Οικονόμου: Ο Γιατρός των Πλανητών!

Θανάσης Οικονόμου: Ο Γιατρός των Πλανητών!

oikonomou

Θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως ο «Γιατρός των Πλανητών», καθώς σχεδόν κάθε διαστημική αποστολή προς κάποιον πλανήτη φέρει την υπογραφή του. Ο λόγος για τον Θανάση Οικονόμου, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Έλληνας που θα αναλύσει τη χημική σύσταση του κομήτη στον οποίο θα προσεδαφιστεί η Rosetta.

Από το 1997 όταν η ιστορική αποστολή του Pathfinder έφτασε στον Άρη, μέχρι και τη Rosetta που τώρα ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, ο  Έλληνας αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Σικάγο φροντίζει πάντα μαζί με συναδέλφους του να εφοδιάζει κάθε διαστημόπλοιο με ένα μικρό αλλά θαυματουργό όργανο, που να εξετάζει τη χημική σύσταση των ουράνιων σωμάτων.

Η Rosetta λοιπόν μεταφέρει το APXS, ένα όργανο αντίστοιχο με εκείνο που είχε το Pathfinder και δοκιμασμένο για την αξιοπιστία του. Το όργανο αυτό, έχει πολύ μικρό μέγεθος, αλλά όταν το διαστημόπλοιο προσεδαφιστεί τον Νοέμβριο πάνω στον κομήτη, θα είναι σε θέση με ειδικά ραδιοσήματα που θα στείλει στα πετρώματα του, να αναλύσει τη χημική του σύσταση και να βοηθήσει έτσι τους επιστήμονες να καταλάβουν ακριβώς από τι αποτελούνται οι κομήτες και πώς δημιουργήθηκαν.

Ο Έλληνας επιστήμονας, που έχει βραβευτεί άλλωστε και από τη NASA για την πολύχρονη συνεισφορά του στη διαστημική έρευνα, αναλύει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ:  «Επί του παρόντος η εκτίμησή μας είναι ότι ο συγκεκριμένος κομήτης αποτελείται από ένα μείγμα σκόνης και παγωμένου νερού, παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα αλλά και κάποιων άλλων στοιχείων που παρατηρούνται και στα πετρώματα της Γης, όπως πυρίτιο, αλουμίνιο, σίδηρο, μαγνήσιο».

«Ωστόσο από τη στιγμή που θα γνωρίζουμε την ταυτότητα των συστατικών του στοιχείων, αυτά τα δεδομένα θα τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα που έχουμε αποκομίσει από τον Άρη αλλά και από τη Γη, ώστε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για τη δημιουργία των πλανητών και γενικότερα του ηλιακού μας συστήματος», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει η δυνατότητα να επαληθευτούν ή όχι διάφορες θεωρίες με προεξάρχουσα εκείνη που υποστηρίζει ότι ο τεράστιος υδάτινος όγκος που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της Γης, προήλθε στο απώτατο παρελθόν από κομήτες που βομβάρδιζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον πλανήτη μας.

Τα τελευταία 24ωρα η Rosetta έχει πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη από 40 χιλιόμετρα τον κομήτη και αυτό το πρωτότυπο ραντεβού εκτυλίσσεται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί ένα διαστημόπλοιο να προσεγγίσει έναν κομήτη και να προσεδαφιστεί στην επιφάνειά του, στην οποία δεν υπάρχει ίχνος βαρύτητας.

NO COMMENTS

Leave a Reply