Ομπάμα: “Ολοκληρώθηκε η καταστροφή των χημικών της Συρίας νοτιοδυτικά της Κρήτης”

Ομπάμα: “Ολοκληρώθηκε η καταστροφή των χημικών της Συρίας νοτιοδυτικά της Κρήτης”

cape_ray

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η καταστροφή όπλων της Συρίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Rayστην Μεσόγειο Θάλασσα. Το πλοίο είχε μεταφέρει το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2013 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσία και η καταστροφή τους με υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι η ακριβής τοποθεσία που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία η εν πλω υδρόλυση ήταν άγνωστη. Το μόνο στοιχείο  για την τοποθεσία που θα γινόταν η υδρόλυση ήταν ότι το αμερικανικό πλοίο βρισκόταν  «νοτιοδυτικά της Κρήτης», γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και σε διεθνές επίπεδο από διάφορους φορείς. Μάλιστα πριν λίγο καιρό διάφοροι ακτιβιστές ξεκίνησαν με σκάφη την αναζήτηση του πλοίου.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό επίτευγμα στη συνεχή προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής με την εξουδετέρωση του συριακού αποθέματος που μας είχε παραδοθεί», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνοντας λόγο για «σημαντικό ορόσημο» στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ. Όπως είπε ο ίδιος, η καταστροφή του αποθέματος αυτού από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας ολοκληρώθηκε πριν από το χρονοδιάγραμμά του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε πάντως ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη Δαμασκό ώστε να διασφαλίσει ότι το καθεστώς της συμμορφώνεται με τις διεθνείς δεσμεύσεις. Οι ΗΠΑ «θα διασφαλίσουν ότι η Συρία θα τηρήσει την υπόσχεσή της να καταστρέψει και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις για την παραγωγή χημικών όπλων», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Την επιχείρηση επόπτευσε ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι τα χημικά στοιχεία που καταστράφηκαν προορίζονταν για την κατασκευή των αερίων σαρίν και μουστάρδας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις με χημικά όπλα.

NO COMMENTS

Leave a Reply