Το ελληνικό “Φιλότιμο” σε ταινία μικρού μήκους

Το ελληνικό “Φιλότιμο” σε ταινία μικρού μήκους

Η Arianna Huffington, ο George Stephanopoulos, ο Bob Costas καθώς και ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής Δημήτριος, είναι λίγοι από τους διεθνώς επιφανείς Ελληνοαμερικάνους που κάνουν την εμφάνισή τους στο παρακάτω βίντεο με τίτλο «Το Ελληνικό Μυστικό», τη παραγωγή του οποίου έχει αναλάβει το Washington Oxi Day Foundation (Ίδρυμα της Ημέρας του Όχι) . Το βίντεο επισημαίνει πως το μυστικό της ¬¬Ελληνικής υπεροχής –τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο- ίσως και προέρχεται από την αμιγώς ελληνική λέξη φιλότιμο.

Το βίντεο αυτό περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 29 Έλληνες που έχουν διακριθεί στο τομέα τους και που όλοι καταθέτουν τη δική τους ερμηνεία της έννοιας που μόνο η ελληνική γλώσσα έχει μια λέξη για να τη περιγράφει: φιλότιμο. Αυτοί που ερωτήθηκαν περιέγραψαν το φιλότιμο όχι μονάχα ως την «αγάπη στη τιμή» (κατά την ετυμολογική του δηλαδή σημασία), αλλά και ως το να βρίσκει κανείς την απόλαυση στη θυσία που κάνει για το καλό των άλλων, το δίκαιο, την ευδαιμονία εκείνων και των οικογενειών τους, και την αναζήτηση του σεβασμού από τους άλλους.

«Μολονότι δεν έχει ανακοινωθεί στο ευρύ κοινό μέχρι τώρα, παραχωρήσαμε σε ένα μικρό αριθμό υποστηρικτών του Ιδρύματος ένα απόσπασμα μέσα στο σαββατοκύριακο. Ήδη έχει φτάσει τις 10.000 προβολές. Η πρόβλεψή μας πως το βίντεο αυτό θα μπορούσε να συντελέσει καταλυτικά στην αναδιαμόρφωση της κοινότητάς μας και να βοηθήσει το ελληνικό brand ίσως καρποφορήσει», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος «Ημέρα του Όχι», Andrew Manatos.

Το ίδρυμα αλλά και πολλοί από αυτούς του ανθρώπους που μίλησαν πιστεύουν πως το «»φιλότιμο» ενδέχεται –σε μεγάλο βαθμό- να αντικατοπτρίζει τα θαυμαστά κατορθώματα των Ελλήνων μέσα στην ιστορία, όπως επίσης και τους στενούς δεσμούς αναμεταξύ τους. Το υλικό αυτό υπογραμμίζει τέτοια κατορθώματα όπως επί παραδείγματι: το θαυμαστό βήμα για την ανθρωπότητα που οι Αρχαίοι Έλληνες πραγματοποίησαν προς το ευ ζην και την ελευθερία, το ότι αναγνωρίστηκαν από την Αμερική, την Αγγλία και τη Ρωσία ως η μόνη άλλη χώρα-κλειδί στο να κατατροπώσουν το Χίτλερ, την απαρέγκλιτη απάντηση των Ελλήνων στο ολοκαύτωμα, και φυσικά τους ίδιους τους Έλληνες του 20ου αιώνα που έφτασαν αμόρφωτοι και ξένοι στη Αμερική και πλέον βρίσκονται πρώτοι στην εκπαίδευση και το εισόδημα.

NO COMMENTS

Leave a Reply