Συναγερμός στις ΗΠΑ από την έκθεση της CIA

Συναγερμός στις ΗΠΑ από την έκθεση της CIA

ImageHandler.ashx

Πρόκειται για το αποτέλεσμα τριετούς έρευνας (2009-2012) με στόχο να ρίξει φως στο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε κρυφά από τη CIA για την ανάκριση κρατουμένων υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, κυρίως με εικονικό πνιγμό και την στέρηση ύπνου.

Οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν σφόδρα με την ενέργεια αυτή, και προειδοποιούν για πιθανές βίαιες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Εξηγώντας το σκεπτικό του Μπαράκ Ομπάμα, ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ανάφερε πως «ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να δημοσιοποιηθεί, ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ, και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, σταμάτησε το πρόγραμμα της CIA, μόλις ανέλαβε την Προεδρία τον Ιανουάριο του 2009.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή, για τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας έκθεσης, ο Ερνεστ τόνισε ότι, αυτό ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί, ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Στιβ Γουόρεν, δήλωσε ότι τα Περιφερειακά Κέντρα Διοίκησης, είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη δημοσιοποίηση, και είχαν εντολή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Η εμπιστευτική έκθεση, εγκρίθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας τον Δεκέμβριο του 2012 και τα μέλη της ψήφισαν τον Απρίλιο, υπέρ της δημοσιοποίησης περίληψης περίπου 500 σελίδων.

Ωστόσο, η διαδικασία συνεχίστηκε επί οκτώ μήνες, καθώς οι Γερουσιαστές και ο Λευκός Οίκος διαφωνούσαν, σχετικά με τον όγκο των πληροφοριών που πρέπει να λογοκριθεί, όπως κωδικές ονομασίες πρακτόρων της CIA , καθώς και οι χώρες που συνεργάστηκαν με το μυστικό πρόγραμμα.

Όταν ρωτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας για τον στόχο αυτής της διαδικασίας, η Νταϊάν Φάινστάιν, η ισχυρή Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε ότι είναι ευεργετικό για μια δίκαιη κοινωνία να βασίζεται στο νόμο.
“Όταν κάνουμε σφάλματα, τα παραδεχόμαστε και προχωράμε μπροστά”, πρόσθεσε, η Δημοκρατική Γερουσιαστής, η οποία έδωσε αγώνα προκειμένου, η αποχαρακτηρισμένη εκδοχή της έκθεσης, να μην υποστεί μεγάλη λογοκρισία.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, αποδοκίμασαν εκ των προτέρων τη δημοσιοποίηση της έρευνας, την οποία θεωρούν μεροληπτική.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, (επί προεδρίας Τζορτζ Μπους), υπεραμύνθηκε με σθένος αυτών των μεθόδων ανάκρισης, λέγοντας ότι, ήταν απολύτως δικαιολογημένες.

“Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και εξετάστηκε από νομικής άποψης από το υπουργείο Δικαιοσύνης”, δήλωσε στους New York Times. Αναφερόμενος στους πράκτορες της CIA, που έφεραν εις πέρας το πρόγραμμα δήλωσε ότι θα έπρεπε να παρασημοφορηθούν αντί να επικρίνονται.

Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, πιθανός υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές του 2016,δήλωσε ότι, είναι απερίσκεπτη και ανεύθυνη η δημοσιοποίηση της έκθεσης, η οποία, δεν είναι ούτε σοβαρή, ούτε εποικοδομητική.

Ένα από τα ερωτήματα που παραμένουν σε σχέση με το μυστικό αυτό πρόγραμμα, είναι κατά πόσον αυτό συνέβαλε να αποσπαστούν κρίσιμες πληροφορίες που επέτρεψαν, μεταξύ άλλων, να εντοπιστεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, που σκοτώθηκε στο Πακιστάν το 2011 στη διάρκεια Αμερικανικής Επιδρομής Κομάντος.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Ομπάμα είχε μιλήσει επί μακρόν, για αυτές τις μεθόδους ανάκρισης λέγοντας ότι, κάθε έντιμος άνθρωπος θα πρέπει να τις θεωρεί βασανιστήρια, κρίνοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τα όρια.

Παρότι είχε καταγγείλει τις μεθόδους αυτές, ο Αμερικανός Πρόεδρος, είχε επίσης καλέσει, προκαλώντας έκπληξη σε ορισμένους Δημοκρατικούς, να εξετασθούν τα γεγονότα όπως είχαν συμβεί τότε.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πόσο φοβόταν ο κόσμος. Δεν ήξερε αν επίκειντο κι άλλες επιθέσεις. Υπήρχε τεράστια πίεση προς τις δυνάμεις ασφαλείας”.

NO COMMENTS

Leave a Reply