Κρούγκμαν: Θα είναι τρελοί οι Γερμανοί εάν απορρίψουν την πρόταση Βαρουφάκη

Κρούγκμαν: Θα είναι τρελοί οι Γερμανοί εάν απορρίψουν την πρόταση Βαρουφάκη

assets_LARGE_t_420_54161164_type12128

Υπέρ της πρόταση Βαρουφάκη, για την έκδοση νέων ομολόγων για το ελληνικό χρέος τάσσεται ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

“Ποιος είναι παράλογος τώρα”, αναρωτιέται, στο blog του στους New York Times, αναφερόμενος στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος, χωρίς σε αυτή να υπάρχει το κούρεμα.

Όπως σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν, η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, για ανταλλαγή χρέους είναι απολύτως λογική, και δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο επιχείρημα οι Γερμανοί, μπορεί να την απορρίψουν χωρίς συζήτηση.

Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη.

“O Γιάνης Βαρουφάκης, λέει πως δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ”, γράφει ο κ. Κρούγμαν

“Δεν μπορώ να σκεφτώ, ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία, για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση”, σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν.
“Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές”, καταλήγει.

Αν η Γερμανία πιστεύει, ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση, που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει.

“Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές, καταλήγει.

NO COMMENTS

Leave a Reply