ΗΠΑ και Βρετανία προς Αθήνα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

ΗΠΑ και Βρετανία προς Αθήνα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

276C85E99CB5521E252736EEF1C94FF3

“Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις, με αγώνα”

Την ανάγκη η Ελλάδα, να «πατήσει» πάνω στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη κάνει, και να διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης, υπογραμμίζουν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal, οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων Τσίπρα.

Το άρθρο, με τίτλο:
“Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G 20», που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη”. Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα. Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα, να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη”.

“Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν οι δύο Υπουργοί, πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και κεφαλαίων. Όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι, οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων”.

Οι κ. Λιου και Όσμπορν σημειώνουν, ότι κατά τα τελευταία χρόνια οι Κυβερνήσεις τους εργάσθηκαν για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των βιοτικών επιπέδων. Το αποτέλεσμα, προσθέτουν, ήταν ότι οι οικονομίες τους αναπτύσσονται τώρα σε στερεή βάση.
“Ωστόσο, τονίζουν, «οι Υπουργοί Οικονομικών και Διοικητές κεντρικών τραπεζών συγκεντρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με πολλές προκλήσεις να υπάρχουν στον ορίζοντα. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές. Υπάρχει έλλειμμα ζήτησης. Και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που απαιτούν συντονισμένη δράση”.

Το μήνυμα των δύο Υπουργών είναι, ότι οι Κυβερνήσεις, πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους, για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να υλοποιήσουν το συλλογικό στόχο της G 20 για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη. Κάθε συνολικό σχέδιο, πρέπει να περιλαμβάνει τρία κρίσιμα συστατικά στοιχεία, τονίζουν οι Υπουργοί.

Πρώτον, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουν έναν υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, με διασφάλιση επαρκών πόρων για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις για υποδομές του μέλλοντος. Σε διεθνές επίπεδο, η G 20 πρέπει να συνεχίσει την εξάλειψη των κινήτρων για φοροαποφυγή, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με συντονισμό και αυξημένη διαφάνεια.

Δεύτερον, οι Κεντρικές Τράπεζες, παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση συνθηκών εύκολων πιστώσεων, που ενθαρρύνουν τις δαπάνες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αποτρέπουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Τρίτον, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη, που ενισχύουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν τα βιοτικά επίπεδα. Σε εγχώριο επίπεδο, αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν καλύτερες υποδομές, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της.

NO COMMENTS

Leave a Reply