Πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι Ομογενείς μας

Πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι Ομογενείς μας

filesepitafios_omogeneia_110803691

Με θρησκευτική κατάνυξη, λαμπρότητα και τηρώντας την παράδοση, γιορτάζουν το Πάσχα οι ομογενείς μας σε Κωνσταντινούπολη ,ΗΠΑ και Αυστραλία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος προΐσταται των ιερών ακολουθιών του θείου Πάθους σε διαφορετικό Ιερό Ναό στην περιφέρεια της Νέα Υόρκης, ενώ το μεγάλο Σάββατο θα βρίσκεται στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως.

Την Κυρικαή του Πάσχα,  η Ακολουθία της Αγάπης θα τελεσθεί στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου στην Νεά Υόρκη.

Το ίδιο περίπου πρόγραμμα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, στις πολιτείες που ακμάζει το ελληνικό στοιχείο από το Σικάγο, και την Βοστόνη, ως τη Νέα Υερσέη, την Φιλαδέλφεια, την Φλόριδα και το Λος Άντζελες.

Οι κατά τόπους ενορίες σε όλη την Αμερική, αναλόγως της πλειοψηφίας των Ελληνικής καταγωγής, διατηρούν τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα, που χαρακτηρίζουν την Εθνικοτοπική πολιτιστική ταυτότητα τους, συνεχίζοντας έτσι, την πάνω από 200 χρόνια παράδοση που έφεραν μαζί τους από την Ελλάδα,  όταν μετανάστευσαν.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες και Ρώσοι Ορθόδοξοι,  ξεχωρίζουν από τους Καθολικούς ή άλλες Χριστιανικές ομολογίες, ιδιαίτερα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όπου σε αρκετές περιοχές που κυριαρχεί το Ελληνικό στοιχείο, θα συναντήσει κάποιος τις ιερές πομπές στους δρόμους ,με πάντες και πιστούς να ακολουθούν, ψάλλοντας τον επιτάφιο θρήνο.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ,το γεγονός ότι,  την περίοδο της Μεγάλης εβδομάδος γεμίζουν και τα Ορθόδοξα Ελληνικά και Ρώσικα Μοναστήρια, με το πλέον φημισμένο,  να βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα, με μια συστάδα 12 Μοναστηριών, υπό την πνευματική εποπτεία του γέροντα Εφραίμ, και στα οποία συρρέουν κατά χιλιάδες οι πιστοί από ολόκληρο τον κόσμο. Τα συγκεκριμένα μοναστήρια δέχονται επισκέψεις από όλες τις ηπείρους της γης, ειδικότερα από την Ασία και την Αφρική, και σε αρκετές περιπτώσεις επισκέπτες βαφτίζονται ορθόδοξοι. Μάλιστα το συγκεκριμένο μοναστήρι έχει γίνει αρκετές φορές,  θέμα αφιερώματος τα αμερικάνικα ΜΜΕ.

Την Μεγάλη Τετάρτη, κατά την διάρκεια της ακολουθίας του ευχελαίου, οικογένειες συρρέουν στις εκκλησίες νωρίς το μεσημέρι, προκειμένου να μυρωθούν από τους κληρικούς, ενώ την μεγάλη Πέμπτη, σε κάποιες ελάχιστες ενορίες,  ψάλλεται η ακολουθία του νιπτήρος με τον Επίσκοπο ή τον Πρωθιερέα,  να πλένει συμβολικά τα πόδια 12 κληρικών ή αντίστοιχα 12 παιδιών.

Την μεγάλη Παρασκευή το πρωί, αν και επισήμως εργάσιμη μέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ναοί γεμίζουν από τους πιστούς,  που προσέρχονται να παρακολουθήσουν την ακολουθία των ωρών,  και νωρίς το απόγευμα, περίπου στις 3, προσέρχονται για την ακολουθία της αποκαθήλωσης.

NO COMMENTS

Leave a Reply