Κοτζιάς: “Οι Ανησυχίες των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”

Κοτζιάς: “Οι Ανησυχίες των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”

newego_LARGE_t_1101_54459885_type13031

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί σήμερα και στο μέλλον να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελληνική Οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο, αλλά και το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με “πρωταγωνιστή”, τον Σάββα Ξηρό, οι Ελληνορωσικές σχέσεις και το Κυπριακό, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό Ομόλογό του Τζον Κέρι χθες Δευτέρα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συζήτηση, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενημερώνοντας σχετικά στους Έλληνες ανταποκριτές, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική, τόσο με τον κ. Κέρι, όπως και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση όσον αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό, καθώς και για τις συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας, και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, “μια στάση, η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι, υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές”, επισημαίνοντας ότι, “ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες, που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου, δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του, υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος”.

“Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η Αμερικανική Κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας”, είπε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον Ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι, αυτές “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου”.

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι, “όλοι οι δυτικοί εταίροι μας, ενδιαφέρονται για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα”, και πρόσθεσε ότι, ο ίδιος εξηγεί πάντα ότι, “για να υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο Κυπριακός λαός, μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική, δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις”.

Εξηγήσεις δόθηκαν από αμφότερες τις πλευρές, ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας.

“Τους εξηγήσαμε”, είπε ο κ. Κοτζιάς, “τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε, για το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι, είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα.

Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι, “σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις, που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας”.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής, και γνωστοποίησε ότι, κάλεσε τον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα.

NO COMMENTS

Leave a Reply