Κρίσιμο επενδυτικό τεστ στο forum του Χ.Α. στη N. Yόρκη

Κρίσιμο επενδυτικό τεστ στο forum του Χ.Α. στη N. Yόρκη

10983

Με την προσδοκία να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και εταίρων, είκοσι και πλέον από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους, προετοιμάζονται για ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά forum, των τελευταίων ετών.

Στις 9 και 10 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί το 4ο Greek Investment Forum που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με την συμμετοχή ήδη 23 εισηγμένων, αριθμός που μπορεί να μεταβληθεί καθώς ακόμη εκκρεμούν οριστικές απαντήσεις.

Το καθιερωμένο πλέον forum, στο οποίο το παρών δίνουν εκπρόσωποι και διαχειριστές κεφαλαίων των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων διεθνώς, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το Ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του οικονομικού ενδιαφέροντος διεθνώς. Τυχόν ευνοϊκή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, θα αλλάξει το κλίμα για τις Ελληνικές εισηγμένες, που θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη το συγκεκριμένο διήμερο.

Αν και οι επιπτώσεις από την μεταβολή του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα είναι διαφορετικές ανά περίπτωση, οι Ελληνικές εισηγμένες στο σύνολό τους, εν πολλοίς αντιμετωπίζουν ένα deja vu του 2012, με τις ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, να παραμένουν υψηλές. Η άρση της υφιστάμενης αβεβαιότητας, θα επιτρέψει να ξεκαθαρίσει η εικόνα καί να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα, για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, αποτελεί πάντως το γεγονός ότι, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μόνον οι δύο έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την παρουσία τους στο νεοϋορκέζικο forum του Χ.Α., για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Επίσης, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η συμμετοχή ορισμένων υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών, ενώ ορισμένες από τις μικρότερης κεφαλαιοποίησης εισηγμένες, δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει συναντήσεις. Πάντως, οι πλέον αναγνωρίσιμες και με σταθερή παρουσία σε επενδυτικά συνέδρια Ελληνικές εισηγμένες, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Η προσέγγιση, πάντως, σε σχέση με τα Ελληνικά assets, παραμένει εξαιρετικά προσεκτική, όπως τουλάχιστον προέκυψε από την πρώτη ημέρα του Greek Investor Conference, που διοργανώνει η Wood & Company στην Αθήνα, στις 14 και 15 Μαίου.

Στο συνέδριο (με τον εξαιρετικά χαρακτηριστικό τίτλο retreat, but no surrender…) συμμετέχουν 22 εισηγμένες (Aegean Airlines, Alpha Bank, EXAE, Ελλάκτωρ, Eurobank, Folli Follie, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Grivalia, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, OTE, Πειραιώς, Sarantis, ΤΙΤΑΝ, BIOXAΛΚΟ, ΣΩΛΚ κ.α) και εκπρόσωποι πολλών μεγάλων οίκων, όπως η Wellington, hedge funds και ξένων, αλλά και Ελληνικών εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων.

Όπως μεταφέρουν συμμετέχοντες, η στάση των ξέων θεσμικών, δεν έχει διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, και η βασική προσέγγισή τους παραμένει στη λογική της, “προσεκτικής αξιολόγηςσης των δεδομένων”. Όπως προκύπτει, αν και η αγορά, “ιντριγκάρει”, πολλούς διαχειριστές, η αβεβαιότητα για την έκβαση της Ελληνικής υπόθεσης, συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό επενδυτικό αντικίνητρο.

Πάρα ταύτα, επειδή η Ελληνική αγορά με τις ιδιαιτερότητές της, συνεχίζει να διαθέτει εισηγμένες που έχουν αποδείξει οτι, διαθέτουν προοπτικές και ισχυρό business model, οι ξένοι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στην ομάδα αυτή των εισηγμένων, οι οποίες και θα ξεχωρίσουν την επόμενη ημέρα, είτε με θετικό, είτε με αρνητικό σενάριο, στις οποίες σε μεσο-βραχυπρόθεσμο, ορίζεται, δεν συμπεριλαμβάνεται, ο χρηματοοικονομικός κλάδος, όπως σημειώνεται.

NO COMMENTS

Leave a Reply