«Καμπανάκι» του ΟΗΕ για την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία

«Καμπανάκι» του ΟΗΕ για την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία

Migrants and refugees reach out to get humanitarian aid at a makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece, March 26, 2016. REUTERS/Marko Djurica

«Καμπανάκι» για την συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας κρούει σήμερα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που ζητά να διασφαλιστεί η προστασία των προσφύγων πριν επιστρέψουν από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού προειδοποίησε σήμερα από την Γενεύη και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, που όπως αναφέρει επιδεινώνεται συνεχώς.

«Αυτά λέγονται ενώ έρχονται στο φως σοβαρά κενά και στις δύο χώρες [σ.σ. στην Τουρκία και την Ελλάδα» δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά νησιά, την Ειδομένη και τον Πειραιά. Μάλιστα, η κ. Φλέμινγκ εξέφρασε την ανησυχία της και για τους τραυματισμούς προσφύγων και μεταναστών σε αυτούς τους χώρους φιλοξενίας. «Ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμών σε αυτά τα τρία κέντρα είναι πραγματικός» ανέφερε χαρακτηριστικά, και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα να αναβαθμίσει το σύστημα αιτήσεων ασύλου.

Η Τουρκία έχει αναγκάσει χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε εμπόλεμες ζώνες στην πατρίδα τους περασμένους μήνες, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. Σε έκθεσή της, η οργάνωση υποστηρίζει ότι από τα μέσα Ιανουαρίου, οι τουρκικές αρχές απελαύνουν περίπου 100 Σύρους άντρες, γυναίκες και παιδιά. «Στην απόγνωσή τους να σφραγίσουν τα σύνορα, οι Ευρωπαίοι έχουν αγνοήσει τα πιο απλά πράγματα. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για Σύρους πρόσφυγες και γίνεται λιγότερο ασφαλής μέρα με την μέρα» δήλωσε ο John Dalhuisen, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Για άλλη μια φορά, η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε και την νομιμότητα της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Νομοθεσίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply