NYT: Ο Τραμπ επισκιάζει την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

NYT: Ο Τραμπ επισκιάζει την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

2632242

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα περίμενε ότι μπορούσε να επωφεληθεί από την επίσκεψη Ομπάμα. Ομως, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εξανεμίστηκε η ελπίδα να πείσει ο απερχόμενος πρόεδρος την Ανγκελα Μέρκελ για την ελάφρυνση χρέους μέχρι τα τέλη του χρόνου. Αυτό αναφέρει άρθρο των New York Times, στο οποίο επισημαίνει ότι, μετά από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα μετατράπηκε σε μία ακόμη υπενθύμιση των τρόπων με τους οποίους η επικράτηση του Τραμπ αλλάζει τους υπολογισμούς των Ευρωπαίων ηγετών. «Ο κ. Τσίπρας είναι ανάμεσα στους πιο ευάλωτους από αυτούς», συμπληρώνει η αμερικανική εφημερίδα.

«Η προσδοκία ήταν ότι ο Ομπάμα θα έστελνε ένα μήνυμα για το πόσο εντυπωσιασμένος είναι με την ελληνική πρόοδο. Αλλά με δεδομένο ότι θα τον διαδεχθεί ο Τραμπ, όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά», σχολίασε ο Γενς Μπάστιαν, οικονομικός σύμβουλος με έδρα την Αθήνα και πρώην μέλος της task force της Κομισιόν στην Ελλάδα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζουν οι New York Times, είχε καλέσει την Ευρώπη να τακτοποιήσει μόνη της τα προβλήματά της και είχε ταχθεί ενάντια στην εμπλοκή των ΗΠΑ. «Σίγουρα θα κρατούσα απόσταση», είχε πει σε περσινή συνέντευξη στο Fox. «Η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή. Θα άφηνα τη Γερμανία να το χειριστεί. Εχουμε αρκετά προβλήματα», είχε προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση, αν δεν το έκανε η Γερμανία.

Στη χειρότερη περίπτωση, μία αποτυχία να εξασφαλιστεί η ελάφρυνση χρέους πριν ορκιστεί ο Τραμπ, θα μπορούσε να προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα, με επιπλοκές για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ενωση, γράφουν οι New York Times. «Ακόμη και πριν από την εκλογή του Τραμπ, τα προβλήματα του Τσίπρα αυξάνονταν όλο τον χρόνο. Η δημοτικότητά του έπεσε μετά από τις νέες περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων, για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, που εξόργισαν περισσότερο τους Ελληνες», αναφέρει το δημοσίευμα. Ο κίνδυνος είναι τώρα ότι η Ελλάδα μπορεί να φανεί ξανά ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, καθώς οι σημαντικές εκλογές σε αρκετές χώρες την επόμενη χρονιά μπορεί να στρέψουν την προσοχή μακριά από τη σταθεροποίηση της χώρας, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.

Αν η απόφαση για το χρέος μετατεθεί για την επόμενη χρονιά, τότε οι πιθανότητες συμφωνίας γίνονται ακόμη πιο ισχνές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Το 2017 θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, κάτι που θα μειώσει την όρεξη των Ευρωπαίων ηγετών για να ασχοληθούν ξανά με τα προβλήματα της Ελλάδας». Επιπλέον, θα γίνουν εκλογές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, όπου η άνοδος του Τραμπ έχει ενισχύσει τις φιλοδοξίες των δεξιών κομμάτων, που βλέπουν τη νίκη του ως ευκαιρία για τους ίδιους και που έχουν λίγη υπομονή να δώσουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. «Ενας αντίστοιχος πονοκέφαλος περιμένει και τον κ. Τσίπρα, εν μέσω ανησυχιών ότι η νίκη Τραμπ θα ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή, η οποία παραμένει τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα».

Με τέτοια αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η Μέρκελ μπορεί να προτιμήσει να πιέσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση της σταθερότητας. «Μπορεί να θελήσει να διασφαλίσει ότι είναι εγγυημένη η σταθερότητα, σε μία εποχή που τόσα πολλά έχουν γίνει απρόβλεπτα. Κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μία συμφωνία για την Ελλάδα», εκτίμησε ο Μουϊτάμπα Ράχμαν του Eurasia Group. «Στις ΗΠΑ είναι πιθανό να υπάρχει η άποψη να αφήσουν τους Ευρωπαίους να βάλουν μόνη τους σε τάξη τα του οίκου τους. Ομως, στην Ευρώπη στο πλαίσιο των ακραίων ανησυχιών για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων που είναι ολοένα περισσότερο κατά της μετανάστευσης και του καθεστώτος, το σύνθημα είναι η σταθερότητα». Αν και η ευρωζώνη παρέμεινε ενωμένη παρά τα προβλήματα της Ελλάδας, ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι βλέπει το κοινό νόμισμα ως πιθανή απειλή. «Μην ξεχνάτε ότι το ευρώ δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ», είχε πει στη συνέντευξη στο Fox. «Δημιουργήθηκε για να πλήξει τις ΗΠΑ». Αυτό που απομένει να φανεί είναι αν θα μεταφέρει αυτή την άποψη και στον Λευκό Οίκο.

NO COMMENTS

Leave a Reply